Laso produbio krizu Reala: Sjajan je osjećaj kada radite u rodnom gradu, imam velika očekivanja

Baskonija sinoć, u 3. kolu Evrolige savladala Real Madrid 76:72

5548 pregleda0 komentar(a)
Pablo Laso, Foto: Euroleague.net

Početkom juna 2022. godine, tadašnji trener Real Madrida, Pablo Laso je doživio infarkt. Bilo je to u finišu sezone, Madriđani su se spremali za treći meč polufinalne serije Endesa lige protiv Baskonije, ali su prvenstvo i sezonu morali da okončaju bez trenera, koji se nakon toga uspješno oporavio.

Real je tu sezonu uspješno priveo kraju, osvojena je titula u Endesa ligi, ekipu je, kao privremeno rješenje, tada vodio Ćus Mateo, jer se očekivalo da se Laso vratio na poziciju gdje je bio punih 11 godina. Ali, desio se obrt i neočekivani rastanak, koji, čini se, nije bio prijateljski.

Madriđani su, početkom jula 2022. godine u saopštenju naveli da je razlog rastanka sa Lasom medicinske prirode. U saopštenju je tada navedeno da se klub konsultovao sa ljekarima, koji su tvrdili da bi bilo rizično da Laso nastavi da se bavi trenersim poslom.

Sa druge strane, Laso je kazao da je dobio potvrdu od ljekara da može da vodi klub, da niko u Realu nije imao jasnu sliku o njegovom zdravstvenom stanju, te da je šokiran što iz kluba nisu željeli da se nastavi saradnja. Laso je sa Madriđanima, između ostalog, šest puta osvojio Endesa ligu, a dva puta Evroligu.

Nakon toga Real je za trenera postavio Ćusa Matea, koji tu poziciju drži i danas, dok je Laso odlučio da odmori tokom sezone 2022/2023.

Na veliku scenu se vratio prošle sezone, kada je vodio Bajern iz Minhena, a ovog ljeta odlučio da se vrati u rodni kraj, u Vitoriju, gdje je potpisao ugovor sa Baskonijom.

Sezona sa Baskonijom nije počela baš idealno, budući da je ekipa u Endesa ligi pretrpjela dva poraza zaredom, a prvi trijumf upisala prethodnog vikenda, kada je poslije produžetka savadala Mursiju. Sa druge strani u Evroligi je na startu upisana pobjeda nad Partizanom, potom je u drugom kolu Baskonija izgubila od Crvene zvezde, a sinoć u 3. kolu, u svojoj "Fernando Buesa areni" savladala upravo Real Madrid - 76:72. Baskonija je samo produbila krizu Reala, koji ima veoma loš start sezone. "Kraljevski klub" je i u domaćem šampionatu i u Evroligi na skoru 1-2.

"Bili smo koncentrisani. Igrali smo protiv odličnog tima. Imali smo dobrih i loših trenutaka, ali smo se držali zajedno i to je ono što me čini ponosnim. Pronašli smo put do pobjede", bio je raspoložen Laso nakon utakmice.

Inače, ovo je njegova prva pobjeda nad Realom, nakon rastanka sa Madriđanima, budući da je oba puta poražen prethodne sezone, dok je vodio Bajern.

"Potrebna nam je ova energija koju smo imali večeras. Imam igrače sa dobrom energijom i navijači to prepoznaju, što je veoma važno. Želimo da napravimo tvrđavu od naše dvorane. Želimo da budemo tvrd protivnik. To smo pokazali protiv Partizana, Crvene zvezde i večeras protiv Reala", poručio je Laso.

Španski trener se ljetos nakon 21 godine vratio u rodni kraj, gdje je igrao 11 godina i odakle je, kao igrač, otišao u Real 1995. godine. Ljetos nije imao dilemu kada je dobio ponudu da se vrati - napustio je Minhen i potpisao trogodišnji ugovor sa Baskonijom.

"Sjajan je osjećaj kada se vratite u rodni grad. To je ozbiljan posao. Klub i ja imamo velika očekivanja od naše saradnje", rekao je Laso u jednom intervjuu nakon preuzimanja Baskonije.

Lasa su, kao što se i očekivalo, dočekali raširenih ruku, posebno najveće zvijezde tima - Čima Moneke i Markus Hauard.

"Laso je trener za kojeg bih uvijek želio da igram. Nisam znao da li ću ikada imati priliku da budem u njegovoj ekipi, ali kada sam vidio da je došao ovdje, bio sam veoma uzbuđen", rekao je jednom prilikom Moneke.

I Markus Hauard je zadovoljan saradnjom sa legendarnim stručnjakom.

"Voli da se šali sa nama. Ali, kad izađemo na teren, onda je veoma ozbiljan. Želi da uradimo sve što možemo kako bismo bili najbolji tim", riječi su najboljeg strijelca Evrolige prethodne sezone.

Naravno, Lasovim dolaskom su oduševljeni i navijači.

"Za mene je veoma važno da od početka sezone pokažem da smo spremni. Obećavam navijačima da ćemo na svakoj utakmici biti konkurentni", poručio je jednom prilikom Laso.

A priliku za novi trijumf u Evroligi, Baskonija će imati u petak, kada će gostovati Asvelu (20:30)

Standings provided by Sofascore