Zavod za udžbenike dobitnik prestižne međunarodne nagrade "Belma"

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva dobitnik je nagrade “BELMA”, u kategoriji specijalne nagrade.

5618 pregleda0 komentar(a)
Foto: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica

Ova nagrada se dodjeljuje za izuzetan kvalitet udžbenika, a Zavod je nagradu dobio za Čitanke za prvi, drugi i treći razred srednjih stručnih škola.

Nagrada BELMA se dodjeljuje za najkvalitetnija i najkreativnija izdanja evropskih udžbenika. Sjedište kancelarije je u Berlinu, a dodjeljuju je tri internacionalne organizacije: Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija i Evropsko udruženje izdavača udžbenika. U konkurenciji za nagradu učestvovalo je 27 izdavača iz 13 zemalja, a biće uručena danas, na Sajmu knjiga u Frankfurtu.

U obrazloženju predsjednice Žirija, Dijane Kali, između ostalog se ističe: “Vaš uspjeh na ovogodišnjem takmičenju je svjedočanstvo Vašeg napornog rada i kreativnosti. Podstičemo Vas da nastavite da pomjerate granice inovacija u obrazovanju i radujemo se Vašem budućem doprinosu BELMA nagradama”.

Na Čitankama je radio autorski tim u sastavu Svetlana Jovetić-Koprivica, Svetlana Kalezić-Radonjić, Radoman Čečović i Miroslav Minić, a urednice su Lida Vukmanović-Tabaš i Nađa Durković.

Ova nagrada je najbolja potvrda napora koje Zavod za udžbenike ulaže u pravcu inovinaranja svojih izdanja, a sve u cilju što bolje dostupnosti naših udžbenika učenicima i nastavnicima. U susret jubileju Zavoda, koji naredne godine obilježava trideset godina postojanja, ona predstavlja i veliko priznanje za našu zemlju, odnosno za naš obrazovni sistem i najbolji je dokaz resusra kojima raspolažemo.

Sa druge strane, ovo je potvrda da imamo kapaciteta, prije svega kadrovskih, da u susret sveobuhvatnoj Strategiji obrazovanja, za period 2025-2035, koju priprema Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, odgovorimo svim izazovima kad je u pitanju izdavanje novih udžbeničkih kompleta, usaglašenih sa planovima i programima koji će proizilaziti iz pomenute Strategije obrazovanja.

(Zavod za udžbenike i nastavna sredstva)