Crveni krst: Neophodno sistemsko rješenje za pomoć osobama koje žive na rubu egzistencije

Prema podacima Monstata za prošlu godinu, svaka peta osoba u Crnoj Gori je u riziku od siromaštva

2863 pregleda1 komentar(a)
Foto: Crveni krst Crne Gore

Crveni krst Crne Gore je, povodom 17. oktobra - Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, poručio da je neophodno sistemsko rješenje za pomoć osobama koje žive na rubu egzistencije.

"Već 31 godinu zaredom, u svijetu se obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva - 17. oktobar, dan koji koristimo da podsjetimo javnost, donosioce odluka i međunarodne aktere, da svi zajednički moramo djelovati i pronaći mehanizme kojim će se, do 2030. godine iskorjeniti svi oblici siromaštva u svijetu (UN ciljevi održivog razvoja). Siromaštvo predstavlja višedimenzionalni problem u kojem porodice i pojedinci nijesu u mogućnosti adekvatno zadovoljiti osnovne životne potrebe poput pristupa obrazovnim, socijalnim, zdravstvenim i stambenim uslugama, što dodatno usložnjava i njihov socijalni, ekonomski i kulturni život", piše u saopštenju.

Podsjećaju da je, prema podacima Monstata za 2023. godinu, stopa rizika od siromaštva u Crnoj Gori iznosila je 20,1 odsto, što znači da je svaki peti stanovnik u riziku od siromaštva. Prema godinama starosti, maloljetne osobe najviše su izložene tom riziku, kao i osobe starosti od 18 do 24 godine. Najveća stopa izloženosti riziku od siromaštva je zabilježena na sjeveru Crne Gore - 34,2 odsto, dok je u južnom dijelu najniža - 11,6 odsto.

Kazali su da Crveni krst, kao najveća humanitarna organizacija u državi, kontinuirano ulaže napore da doprinese smanjenju siromaštva u našoj zemlji, kroz aktivnosti podrške obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju i socijalnoj inkluziji za ranjive kategorije stanovništva.

"U protekloj godini, Crveni krst Crne Gore kroz mrežu lokalnih organizacija Crvenog krsta, oko 15.000 puta je pomogao višečlane porodice i pojedince u stanju socijalne potrebe, kroz podjelu humanitarne pomoći. Pored lokalnog stanovništva, Crveni krst Crne Gore kontinuirano pomaže pripadnike romske i egipćanske (RE) populacije, osobe sa invaliditetom, izbjeglice iz Ukrajine, starije osobe, samohrane roditelje, migrante, tražioce azila i osobe sa odobrenom međunarodnom zaštitom. Tako smo u prethodnom periodu, osim distribucija humanitarne pomoći, pružali psihosocijalnu podršku, otvorili centre za njegu u zajednici za starije osobe i neformalne njegovatelje, u devet opština smo angažovali mobilne timove koje čine doktori i volonteri za podršku starijima u ruralnom području, a 810 starijih smo pomogli kroz uslugu pomoć u kući; 150 osoba sa invaliditetom je pomognuto kroz aktivnosti olakšavanja pristupa njihovim pravima, kao i preko 5.000 pojedinaca i 300 porodica romske i egipćanske populacije kroz podjele pomoći, informativne radionice i neformalne edukacije; pomogli smo i 4.620 ukrajinskih izbjeglica kroz aktivnosti olakšanja pristupa pravima u Crnoj Gori, psihosocijalne podrške, kao i 4.612 migranata kroz medicinske intervencije, preglede ljekara i usluge prevođenja", piše Crveni krst.