Šehović i Alhantuli o Gazi: Hitno zaustaviti sukobe

Šehović "izrazio duboko saosjećanje sa svim nevinim žrtvama sukoba, među kojima su najčešće žene i djeca, a koje se, nažalost, broje desetinama hiljada"

1815 pregleda4 komentar(a)
Foto: Evropski savez

Predsjednik Socijaldemokrata i jedan od lidera Evropskog saveza Damir Šehović sastao se juče s ambasadorom Palestine u Crnoj Gori Rabijem Alhantulijem, a tokom razgovora o situaciji u Pojasu Gaze, naglašena je potreba za hitnim prekidom nasilja i očuvanjem mira i stabilnosti.

Evropski savez je saopštio da je Šehović "izrazio duboko saosjećanje sa svim nevinim žrtvama sukoba, među kojima su najčešće žene i djeca, a koje se, nažalost, broje desetinama hiljada."

Istakao je važnost pronalaženja pravednog i trajnog rješenja koje bi "zaustavilo ljudske patnje i traume", a koje bi se postiglo kroz dijalog, međusobno uvažavanje i poštovanje međunarodnog prava.

"Sagovornici su se saglasili da je međunarodno pravo, zajedno sa univerzalnim ljudskim pravima, temelj za postizanje dugotrajnog mira u regionu. Zajedno su naglasili da promocija politike mira, tolerancije i suživota nema alternativu", piše u saopštenju.

Alhantuli je zahvalio Šehoviću na naporima da se ovo pitanje otvori i u Skupštini, i ponovio zahvalnost na "kontinuiranoj solidarnosti sa palestinskim narodom koju izražava narod Crne Gore u ovim veoma teškim vremenima".

"Na kraju, sagovornici su zaključili da je neophodno nastaviti napore ka pravednom rješenju sukoba, uz puno poštovanje međunarodnog prava i univerzalnih ljudskih prava."