Lakušić: Kiša otežala radove, vratiti se poštovanju dinamičkog plana

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda obišao radove na gradnji novog cjevovoda prema bokeljskim opštinama

3243 pregleda6 komentar(a)
Foto: Regionalni vodovod Crnogorsko primorje

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda, Zoran Lakušić, obišao je juče radove na izgradnji novog bulevara na dionici Tivat – Jaz, odnosno novog cjevovoda DN 700 Regionalnog vidovoda koji se polaže u trasi novog bulevara na potezu od supermarket HDL Laković u Radanovićima do Aerodroma Tivat.

Kako je tim povodom saopšteno iz Regionalnog vodovoda, većina cijevi na toj dionici je položena, ali zbog intenzivnih padavina i visokog nivoa podzemnih voda, radovi su značajno usporeni, što je dovelo do otežanih uslova za rad.

“Iako su kišni uslovi prouzrokovali kašnjenja, očekuje se da će se u narednom periodu unaprijediti kvalitet radova i ubrzati dinamika realizacije, kako bi se ispoštovali rokovi definisani dinamičkim planom izvođača radova. Naglašena je potreba za primjenom svih propisanih mjera zaštite i bezbjednosti na gadilištu, uz izvođenje radova u skladu s projektnom dokumentacijom”, istakao je Lakušić prilikom obilaska gradilišta.

Paralelno sa izgradnjom cjevovoda koji poodtavlja podgorilka firma Indel Inženjering, izvode se i radovi na bulevaru kloje obavlja kompanija Bermax, a koji će, kako ističe Lakušić, omogućiti bolju povezanost među naseljima i naprediti protok saobraćaja.

On je kazao da će ovi projekti značajno uticati na kvalitet života lokalnog stanovništva, uz postizanje održivog upravljanja vodnim resursima.

foto: Regionalni vodovod Crnogorsko primorje

Dužina dionice Jadranske magistrale na potezu od aerodrome Tivat do Jaza koja je predmet rekonstrukcije u bulevar iznosi 16 kilometara a njena trasaprolazi preko teritorije tri opštine- Tivat, Kotor i Budva. Rekonstrukcija ove dionice podrazumjeva izgradnju saobraćajnice bulevarskog tipa, koja će imati po dvije kolovozne trake u pravcu kretanja (ukupno: 4 x 3,25m), obostrane trotoare (ukupno: 2 x 2m) i razdjelni pojas (2 m), a uz nju će biti izgrađen i novi cjevovod Regionalnog vodovoda u cilju poboljšanja napajanja vodom u tri bokeljske opštine.

U skladu sa zahtjevima EBRD banke, iz čijih se kreditnih sredstava finansira ovaj projekat što ga sprovodi Uprava za saonbračaj Crne Gore, za izvođenje radova je izabran kineski konzorcijum Shandong Foreign Economic & Technical Cooperation Co., Ltd & Shandong Luqiao Group Co Ltd, čija je ponuda iznosila 53.915.261,77 evra bez PDV-a.

Ugovoreni rok za završetak radova je dvije kalendarske godine od uvođenja izvođača radova u posao.