"MM System" podnio krivične prijave protiv Organizacije KOD i zaposlenih u Institutu za javno zdravlje

Direktor preduzeća apelovao da se "ne iznose neistine" da je u Straševini i Kličevu nasipan opasni materijal

5406 pregleda1 komentar(a)
Grit u Straševini (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić

Izvršni direktor firme "MM System" Milan Erbez je saopštio da je menadžment tog preduzeća 14. oktobra podnio krivičnu prijavu protiv Organizacije KOD.

Tvrde da ta NVO želi diskreditovati njihovo poslovanje i dosadašnji rad.

Organizacija KOD je 12. oktobra saopštila da su rezultati analiza zemljišta u Straševini i Gračanici pokazali da vrijednosti teških metala na tim lokacijama u Nikšiću višestruko premašuju dozvoljene vrijednosti, kao posljedica odlaganja grita.

"Na taj način su, kako osnovano sumnjamo, počinili krivično djelo iznošenje lažnih vijesti i tvrdnji, koje je za cilj imalo izazivanje panike i težeg narušavanja javnog reda i mira. Da budemo pravnički konkretniji: Objavljivanjem ove lažne vijesti NVO 'KOD' je prekršila član 398 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelom povreda prava na informisanje o stanju životne sredine iz člana 317 Krivičnog zakonika Crne Gore", saopštio je Erbez.

Pita zašto ih Organizacija KOD nije kontaktirala, ako su zaista htjeli da se uvjere "u našu i ispravnost onog što je nepobitna činjenica, tj. da je materijal, kolokvijalno nazvan 'grit', bezopasan"

"Mi bismo joj, veoma rado, izašli u susret tako što bi zajedno otišli s njima na teren, uzeli uzorke i predali ih na ponovnu analizu Agenciji za zaštitu životne sredine i Centru za ekotoksikološka ispitivanja kao jedinim nadležnim i relevantnim institucijama koje tretiraju predmetnu oblast. Ovako, potpuno prirodno, imamo apsolutno pravo da sumnjamo kako u njihove namjere, tako i u to da su pomenuti uzorci zaista uzeti sa lokacija u Straševini i Kličevu", dodaje Erbez.

On je saopštio da su krivične prijave podnijete i protiv zaposlenih u Institutu za javno zdravlje - šefice labaratorije i načelnice odjeljenja za vode Đine Perić i načelnice odeljenja za životnu sredinu i zdravlje Dijane Đurović.

"Njih dvije su protivpravno i protivno pravilima struke vršile uzorkovanje po zahtjevu ove NVO i, na taj način, dozvolile da njihovi izvještaji budu integralno objavljeni na društvenim mrežama, a što su u toku dana prenijeli svi crnogorski mediji, u svrhu dezinformisanja javnosti. Time su, kao saizvršiteljke, izvršile krivično djelo: zloupotreba službenog položaja iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelom izazivanje panike i nereda iz člana 398 Krivičnog zakonika Crne Gore i sa krivičnim djelom povreda prava na informisanje o stanju životne sredine iz člana 317 Krivičnog zakonika Crne Gore", tvrdi direktor firme "MM System".

On je citirao odluku i rješenje Agencije za zaštitu životne sredine od 16. septembra, "koja je isključivo nadležna za postupanje u ovim predmetima, a što Institut za javno zdravlje Crne Gore nije niti ikako može biti", odnosno da je utvrđeno: "da se dobijena materija ili predmet koristi u određene svrhe i da za takvu materiju ili predmet postoji potražnja; da materija ili predmet ispunjava tehničke zahtjeve za određenu namjenu u skladu sa zakonom kojim se uređuje ocjenjivanje usaglašenosti proizvoda; da upotreba materije ili predmeta neće prouzrokovati negativne uticaje na životnu sredinu ili zdravlje ljudi; da će se ova vrsta materijala koristiti kao prekrivni sloj na tijelu Deponije 'Livade' u Podgorici."

"Elaboratima izdatim od strane ovlašćene i akreditovane ustanove Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) iz ove godine utvrđeno je da je na katastarskoj parceli broj 4282 KO Kličevo i katastarskoj parceli broj 1408 KO Straševina nasut neopasan materijal za koji je uzorkovanjem potvrđeno prethodno donijeto mišljenje Agencije, iz 16. septembra 2024, da je riječ o potpuno bezopasnoj sirovini, koja se koristi za nasipanje puteva izradu asfalta, betona i nanošenje pokrivnog sloja na deponijama", ističe Erbez.

Traže da Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću, u toku izviđaja, pored dokaza koje su priložili, sprovede i "druge potrebne mjere i radnje, važne za ocjenu postojanja predmetnog krivičnog djela, a u cilju potpunog utvrđenja činjeničnog stanja, te utvrđivanja krivične odgovornosti prijavljenih lica, koja sve ovo rade s namjerom da nas etiketiraju kao devastatore sopstvene države i grada, što nikada nismo, niti ćemo ikada biti."

Erbez piše i da su nedavno obaviješteni i da su prijave koje su podnosili Centru bezbjednosti Nikšić protiv osoba koje su, u prethodnom periodu, blokirale magistralni i međunarodni put, poslije ocjene osnovanosti, kod postupajućeg tužioca i da čekaju njihov ishod.

"Još jednom molimo sve lokalne i državne zvaničnike, kao i sve zainteresovane građane, da ne iznose neistine da je na predmetnim lokacijama nasipan opasni 'grit', jer ćemo u narednom periodu, a sve kako bi sačuvali sopstvenu čast i dostojanstvo, podnositi tužbe nadležnim sudovma za povredu ugleda našeg privrednog društva i izvršnog direktora Milana Erbeza, ali i, kao što smo to već i uradili, krivične protiv svih onih lica koja, uprkos dokazima i svim dozvolama koje posjedujemo i dajemo na uvid, u javnost budu nastavila da iznose ovakve neistine. Na kraju, još jednom ponavljamo, ovaj materijal se, u dogovoru sa predsjednikom SO Nikšić, Nemanjom Vukovićem, u kontonuitetu uklanja sa lokacija u Straševini i Kličevu i odvozi na podgoričku deponiju 'Livade', gdje će služiti svojoj namjeni - kao pokrivni sloj na deponiji", piše se u saopštenju.