Gutić: Vlada će sa posebnom pažnjom pratiti svaku promjenu u demografskim trendovima

Konkretne aktivnosti, zasnovane na rezultatima popisa, biće vidljive već u budžetu za sljedeću godinu, kazao je ministar

4469 pregleda2 komentar(a)
Gutić, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Statistički podaci popisa stanovništva predstavljaju ključni resurs za oblikovanje politika koje će direktno uticati na život građana, kazao je ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije Damir Gutić.

On je rekao da će Vlada sa posebnom pažnjom pratiti svaku promjenu u demografskim trendovima, da će rezultati popisa omogućiti bolje razumijevanje geografskog rasporeda stanovništva, stepena razvijenosti regija, nivoa siromaštva, kao i dostupnost obrazovanja, zdravstva, kulture i pravde, te da će ove analize postati osnova svih politika Vlade u narednom periodu.

„Sa posebnom pažnjom Vlada Crne Gore će pratiti svaku promjenu, a dodatni značaj praćenju procesa dala je uključivanjem demografije u Ministarstvo“, napisao je Gutić na Iksu.

Kaže da će konkretne aktivnosti, zasnovane na rezultatima popisa, biti vidljive već u budžetu za sljedeću godinu, čime će se, kako je rekao, unaprijediti strateški pristup demografskim pitanjima.