Kapisoda: Da su finansije bile ispred ambicija, Dinar ne bi preuzeo Crnu Goru

Predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore govori za “Vijesti” o dovođenju velikog rukometnog imena na klupu "lavova"

29947 pregleda22 komentar(a)
Kapisoda sa "lavovima" tokom jednog od okupljanja reprezentacije, Foto: RSCG

Didije Dinar na klupi rukometaša Crne Gore - preneseno na fudbalski teren nešto kao kada bi njegov imenjak Dešan preuzeo reprezentaciju naše zemlje.

Jedan od najboljih defanzivaca svih vremena, svjetski prvak kao igrač i kao trener, novi je selektor “lavova”.

Bila je to vijest koja je odjeknula rukometnim vodama, a kako je Crna Gora uspjela da dovede jedno takvo ime za “Vijesti” je otkrio Petar Kapisoda, predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore.

Dolazak Dinara posebno je zanimljiv iz finansijskog ugla, pošto je poznato koliko je za nacionalne saveze u Crnoj Gori teško da privuku velika imena.

- Didije dolazi iz velikog svjetskog sistema u Crnu Goru koja je mala za svjetske rukometne prilike, ali od prvog trenutka je jasno da ima potreban entuzijazam i lijepu energiju, te da mu finansije nisu prioritet i nešto što ga je privuklo, već želja da svoj sistem sprovede u djelo s momcima koje dobro poznaje i cijeni - objasnio je Kapisoda.

Nekadašnji reprezentativac Crne Gore nije precizirao o kojoj cifri se radi, ali...

- Naše mogućnosti su takve kakve jesu - i njemu je ponuđeno isto što su imali svi njegovi prethodnici. Da su mu finansije, a ne ambicije koje su nam se poklopile, bile prioritet - Crna Gora sigurno ne bi bila adresa za koju bi se Didije odlučio - naglasio je Kapisoda.

Sve je krenulo iz Gvadelupa

Kako je došlo do saradnje sa čovjekom koji je tri puta bio svjetski šampion, dva olimpijski i evropski...

- Ona je uspostavljena prošlog ljeta kada je kombinovani sastav naše reprezentacije boravio na ostrvu Gvadelup i to upravo na poziv Dinara koji je rođen u toj francuskoj prekomorskoj teritoriji. Bio je sjajan domaćin našoj reprezentaciji, uspostavili smo lijepu saradnju i održavali redovnu komunikaciju - ispričao je Kapisoda.

Sve je intezivirano nakon što “lavovi”, sa Vladom Šolom na čelu, nisu uspjeli da dođu do još jednog velikog takmičenja.

- Pregovore oko mogućnosti da preuzme Crnu Goru započeli smo poslije neuspjeha u baražu za Svjetsko prvenstvo i eliminacije od Italije. Pregovori su na kraju uspješno završeni i vjerujem da je njegovo imenovanje zapravo početak nove ere naše reprezentacije.

Postavljanje sistema, ne očekujmo nemoguće stvari

Kakva je bila reakcija Dinara kad je dobio poziv Crne Gore?

- Važno je prije svega naglasiti da nije bio jedina opcija, niti jedini kandidat s kojim su vođeni pregovori. Ono što je, međutim, činjenica jeste da je već u prvom razgovoru pokazao profesionalnost i ozbiljnost, ambiciju da u Crnoj Gori napravi ozbiljan sistem na kojem će počivati reprezentacija - objasnio je predsjednik RSCG.

Da li dolazak svjetskog prvaka čini da i ambicije Crne Gore sada budu veće?

- Njegov dolazak je ključan za postavljanje sistema na kojem će Crna Gora počivati u narednom periodu. I upravo je to prioritet, jer ne želimo da se stvaraju pritisak i nerealna očekivanja da zbog njegovog dolaska očekujemo nemoguće stvari. Važno je da postavimo sistem, da na najbolji način valorizujemo znanje čovjeka koji dolazi iz sistema koji je u rukometnom svijetu dobio nadimak “ekspert” i kome je pripadao 25 godina - jasan je Kapisoda.

Naglašava da je riječ “sistem” bila ključna u razgovorima.

- U svakom trenutku je “sistem” bilo ono na čemu će da insistira u odbrani, napadu i tranziciji. Upravo je ključno da to implementira i u našoj reprezentaciji, jer je generacija kojoj je on pripadao vjerovatno i najbolja u istoriji rukometa. Ukoliko u tome uspije, sigurno da će to donijeti mnogo benefita crnogorskom rukometu - nema dielmu Kapisoda.

Samo jedna želja u ugovoru

Na koliko je dogovorena saradnja s legendarnim francuskim rukometašem?

- Na dvije godine, isto važi i za selektorku ženske reprezentacije Suzanu Lazović. Dinar je imao samo jednu molbu, a koju smo i prihvatili, a to je da dobije dozvolu da ode prije isteka ugovorne obaveze, samo u slučaju da dobije poziv francuskog, odnosno svog matičnog saveza - zaključio je Kapisoda.

Četiri godine bez eura od državnih firmi

Da finansije kod dovođenja Didijea Dinara nisu bile presudne govori i činjenica da Rukometni savez i dalje nema pomoć nijedne državne firme.

- Obilježavamo svojevrsni jubilej, odnosno četiri godine od kada nijedna firma koja je u državnom vlasništvu nije opredijelila ni euro za podršku aktivnostima reprezentativnih selekcija. Olimpijski ciklus smo, dakle, završili bez finansijske podrške kompanija u državnom vlasništvu, a upravo smo počeli i novi, takođe, bez ikakve podrške s tog nivoa - objasnio je Kapisoda.