Konzulat koči rekonstrukciju „Mogrena”

“Budvanska rivijera” traži iseljenje počasnog kozulata Austrije, za koji je prije deceniju istekao zakup, jer je to uslov kako bi mogli početi rekonstrukcija jednog od najprepoznatljivijih budvanskih hotela

14478 pregleda9 komentar(a)
Hotel “Mogren” u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik odbora direktora Hotelske grupe “Budvanska rivijera” Mijomir Pejović zatražio je od ministarke turizma Simonide Kordnić da vladin resor kojim rukovodi preduzme sve aktivnosti kako bi Ambasada Austrije iselila počasni konzulat iz hotela “Mogren” za koji je prije deceniju istekao zakup, jer je to uslov kako bi mogli početi rekonstrukcija jednog od najprepoznatljivijih budvanskih hotela.

Iz najveće crnogorske hotelske kompanije još ranije su najavili da će početkom oktobra zapoočeti rekonstrukciju hotela “Mogren”, smještenog naspram Staroga grada.

U zahtjevu za rješavanje višegodišnjeg problema, u koji su “Vijesti” imale uvid, Pejović ističe da konzulat mora da bude iseljen do polovine oktobra, te da je Hotelska grupa spremna da Ambasadi Austrije ponudi neki drugi prostor kojim raspolaže.

“Hotelska grupa ‘Budvanska riviera’ je nauspješnije crnogorsko preduzeće u oblasti turizma i privredno društvo u većinskom državnom vlasništvu, a ujedno i vlasnik hotela “Mogren”. Imajući u vidu da je Odbor direktora HG “Budvanska rivijera”, na VII sjednici, održanoj 13. septembra, donio Odluku o odobravanju kreditnog zaduženja društva u cilju rekonstrukcije hotela “Mogren”, na koju je potrebno da saglasnost da Vlada Crne Gore, koristimo priliku da Vam, kao resornoj ministarki, ukažemo na višegodišnji problem u vezi sa počasnim konzulatom Republike Austrije, čije prostorije se nalaze na prvom spratu hotela”, naglasio je Pejović u dopisu ministarki turizma.

Kako je naveo, počasni konzul Republike Austrije Milan Mrvaljević je vlasnik preduzeća “Merkur” DOO Budva, protiv čijeg preduzeća Hotelska grupa “Budvanska riviera” vodi više postupaka pred nadležnim sudovima u Crnoj Gori.

“Naime, HG ‘Budvanska rivijera’ je bila u zakupodavnom odnosu sa ‘Merkurom’ DOO Budva do 2014. godine, kada je od strane Hotelske grupe raskinut ugovor o zakupu zbog neizvršenja ugovornih odnosa i neplaćanja zakupnine. Obavještavamo Vas da su prostorije počasnog konzulata već sedam godina van funkcije i da se u njemu ne obavljaju konzularne aktivnosti. Takođe, ukazujemo da su tekući sudski postupci koje HG ‘Budvanska rivijera’ vodi protiv ‘Merkur’ DOO Budva, koje je sada u stečaju, kao i njihov ishod, bez značaja za rješavanje pitanja prostorija počasnog konzulata iz razloga što se zbog isteka ugovora o zakupu 2013. godine prostorijekKonzulata koriste bez pravnog osnova”.

Pozivajući se na odluku odbora direktora, Pejović je naznačio u dopisu da je do kraja ove godine planiran početak radova na rekonstrukciji hotela “Mogren”.

“Njegova rekonstrukcija je jedna od nužnih potreba za uspješno poslovanje HG ‘Budvanska rivijera’, a sa čijom prioritetnom realizacijom se saglasio i predsjednik Vlade Milojko Spajić na sastanku koji je održan 8. februara ove godine. Rekonstrukcijom hotela ‘Mogren’ kreiraće se cjelogodišnji raznovrsni sadržaj, povećati broj srednjih i visokoplatežnih gostiju sa ciljanih emitivnih tržišta, dok će se u konačnom uvećati prihodovna strana Hotelske grupe i unaprijediti turistički proizvod grada Budve. Podsjećamo, hotel ‘Mogren’ već više godina ostvaruje samo vanpansionske prihode kroz funkcionisanje Gradske kafane. Iz tog razloga, planiranom rekonstrukcijom hotelu ‘Mogren’ će se dati sjaj kakav zaslužuje, a građanima Budve i njenim posetiocima novo mjesto za ugodan boravak u ekskluzivnoj kontakt zoni Starog grada”, istakao je Pejović.

Pejović isitiče da zbog svega što je naveo, traže od Ministarstva turizma da preduzme sve potrebne aktivnosti kako bi Ambasada Republike Austrije bila upoznata sa planiranim radovima na rekonstrukciji hotela “Mogren” i hitnim rješavanjem pitanja izmeštanja prostorija Počasnog konzulata.

“Napominjemo da se Hotelska grupa ‘Budvanska riviera’, u slučaju nemogućnosti izbora druge lokacije za prostor počasnog konzulata u Budvi, stavlja na raspolaganje Ambasadi Republike Austrije da za tu svrhu opredijeli neki od drugih prostora u svom vlasništvu. Ono što je nužno jeste da se prostor počasnog konzulata, koji se koristi bez pravnog osnova, do 15. oktobra oslobodi kako bi se planirana rekonstrukcija hotela ‘Mogren’ mogla u cjelosti realizovati”, zaključio je Pejović.

Rekonstrukcija hotela “Mogren”, kako je “Vijestima” ranije rečeno izvodiće se u dvije faze, prva koja predviđa rekonstrukciju soba i izgradnju unutrašnjeg bazena i druga faza koja obuhvata dogradnju jednog sprata sa apartmanima i izgradnja spoljašnjeg bazena.