Tužilaštvo traži pritvor za maloljetnika koji je 49 puta prijetio bombom sarajevskim školama

Tužilaštvo navodi da je šesnaestogodišnjak, uhapšen 14. oktobra, osumnjičen da je počinio krivična djela ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje

4309 pregleda1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Postupajući tužilac je zatražio od Opštinskog suda u Sarajevu da odredi jednomjesečni pritvor maloljetniku osumnjičenom da je poslao skoro 50 prijetećih poruka o postavljenim bombama u više srednjih škola u Sarajevu, saopštilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo 16. oktobra.

Tužilaštvo navodi da je šesnaestogodišnjak, uhapšen 14. oktobra, osumnjičen da je počinio krivična djela ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje.

Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni mogao ponoviti krivično djelo ukoliko ostane na slobodi.

Šesnaestogodišnjaka tužilaštvo sumnjiči da je putem e-maila u posljednjih 11 dana poslao 49 prijetećih poruka o postavljenim bombama u više srednjih škola u Sarajevu, navodi se u saopštenju.

Sarajevsko tužilaštvo je 16. oktobra uhapsilo još dvojicu maloljetnika, osumnjičenih da su slali lažne dojave o postavljenim bombama u sarajevske škole i druge institucije, ali niz prijetećih dojava nije zaustavljen.

"Nastavlja se intenzivan rad na ovom predmetu, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i u saradnji sa stručnjacima za digitalnu sigurnost Federalne uprave policije i službenicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH", naveli su 16. oktobra iz sarajevske policije.

Na adrese škola, trgovačkih centara, sudova i drugih institucija u Sarajevu su u protekle dvije godine stigle desetine dojava o postavljenim bombama, navodi se na stranici Tužilaštva Kantona Sarajevo.

U istom periodu su, prema objavljenim podacima, otkrivena i procesuirana samo dva slučaja lažnog dojavljivanja, a izrečene zatvorske kazne iznose u prosjeku pola godine.