Europol: U Beogradu uhapšen plaćeni ubica

"Ubistvo je organizovao vođa organizovane kriminalne grupe, koji je igrao ključnu ulogu u regrutovanju plaćenog ubice i koordiniranju logistike ubistva"

5991 pregleda3 komentar(a)
Foto: Screenshot/MUP Republike Srbije

Europol i policija Srbije uhapsili su juče u Beogradu plaćenog ubicu, kojeg je kriminalna organizacija angažovala da u januaru 2021. godine likvidira Zorana Uskokovića i tri njegova saučesnika, dok je jedan osumnjičeni u bjekstvu.

To su danas saopštili iz Agencije Evropske unije za sprovođenje zakona (Europol) dodajući da je osumnjičeni identifikovan nakon što je Europol pružio ključne obavještajne podatke:

"Razvijene kroz svoj kontinuirani rad na analizi šifrovanih komunikacionih platformi koje često koriste organizovane kriminalne grupe. Ubistvo je organizovao vođa organizovane kriminalne grupe, koji je igrao ključnu ulogu u regrutovanju plaćenog ubice i koordiniranju logistike ubistva", kazali su iz Europola.

Objašnjavaju da je vođa te kriminalne grupe organizovao i plan bijega ubice, regrutovao dvojicu plaćenika da prate kretanje žrtve, i nabavio im oružje korišćeno za likvidaciju:

"A koje je uneseno u Srbiju specifično za ovaj napad. Žrtva je ubijena u Beogradu 2021. godine. Pucač, koji se pretvarao da je stariji čovjek sa silikonskom maskom i hramajući, pucao je žrtvi u glavu dok mu je prilazio", kazali su iz Europola.

Objašnjavaju da se Europol u toj akciji fokusirao na razvoj obavještajnih podataka i operativnu podršku.

"Naši stručnjaci su radili sa srpskim vlastima na dekodiranju komunikacija osumnjičenog, pružajući obavještajne podatke koji su doveli do njegovog identifikovanja. Srpski policijski službenici su bili raspoređeni u sjedište Europol-a u Hagu u tu svrhu. Na dan akcije, Europol je poslao specijalizovani tim u Beograd kako bi pomogao nacionalnim vlastima u akciji", kazali su te Agencije EU.

Potpredsjednik Vlade Srbije i tamošnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kazao je sinoć da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave za grad Beograd u saradnji sa Europolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal, nakon sprovedene opsežne akcije uhapsili pripadnike organizovane kriminalne grupe:

"Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela teško ubistvo i udruživanje radi vršenja krivičnih djela".

“...I nakon sprovedene opsežne akcije uhapsili su pripadnike organizovane kriminalne grupe N. Ž. (1979), M. K. (1986), A. D. (1993) i V.B. (1985), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela teško ubistvo i udruživanje radi vršenja krivičnih dela. Kako se sumnja, organizovana kriminalna grupa čiji je organizator N. Ž, a pripadnici M.K., A. D. i V.B. kao i A. N. koji se nalazi u bjekstvu, su 29. januara 2021. godine u večernjim satima, u Rakovici, u Borskoj ulici na parkingu ispred jednog diskonta ubili Zorana Uskokovića zvanog Skole (1998). Osumnjičeni M.K. se po nalogu N. Ž. maskirao noseći silikonsku masku starijeg muškog lica kako ne bi izazvao sumnju i ujedno sakrio svoj lični opis i iz vatrenog oružja iz neposredne blizine ispalio dva projektila u Zorana Uskokovića nanijevši mu smrtne povrede. Osumnjičeni A. D., V. B. i A. N. se sumnjiče da su po nalogu N. Ž. pružili logističku podršku prije i nakon izvršenja ovog teškog ubistva. Na osnovu naredbe Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, policijski službenici PU za grad Beograd, UKP, izvršili su pretresanje stanova i drugih prostorija na više adresa koje su osumnjičeni koristili i tom prilikom kod osumnjičenih pronašli dva pištolja i opojnu drogu. Osumnjičenima N. Ž., M. K., A. D. i V .B. određeno je zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal”, izjavio je Dačić.