Inovativni udžbenici koji razvijaju ljubav prema književnosti, ali i umjetnosti uopšte

Čitanke za prva tri razreda srednjih stručnih škola osvojile su Specijalnu nagradu za najbolji evropski udžbenik u kategoriji za srednje škole

3005 pregleda1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva

S povjerenjem u mlade ljude i u njihove snage da svijet učine boljim i ljepšim mjestom za život, ističe za Vijesti profesorica književnosti i medijske pismenosti Svetlana Jovetić Koprivica, nastale su čitanke za prva tri razreda srednjih stručnih škola u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica.

Čitanke, čiji su autori Jovetić Koprivica, Svetlana Kalezić Radonjić, Radoman Čečović i Miroslav Minić osvojile su Specijalnu nagradu za najbolji evropski udžbenik (Special Prize in Category 3 - Best European Learning Material Award - BELMA) u kategoriji za srednje škole. Nagrada je dodijeljena juče na Sajmu knjiga u Frankfurtu, a svečanoj ceremoniji prisustvovali su članovi autorskog tima i urednice čitanki Nađa Durković i Lida Vukmanović Tabaš.

“Ova nagrada je dokaz da i mala grupa posvećenika svojim talentom, radom i trudom može mijenjati sistem nabolje. Divan podsticaj za sve prosvjetne radnike u Crnoj Gori”, prokomentarisala je za Vijesti Kalezić Radonjić.

foto: Privatna arhiva

Nagradu BELMA za najkvalitetnija i najkreativnija izdanja evropskih udžbenika, dodjeljuju tri internacionalne organizacije: Sajam knjiga u Frankfurtu, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG).

Predsjednica žirija Dijana Kali, navela je da je uspjeh crnogorskih predstavnika na ovogodišnjem takmičenju je “svjedočanstvo napornog rada i kreativnosti”.

“Podstičemo Vas da nastavite da pomjerate granice inovacija u obrazovanju i radujemo se Vašem budućem doprinosu BELMA nagradama”, poručila je Kali.

Durković je Vijestima kazala da nagradu BELMA doživljava kao krunu uredničke karijere koja je pri kraju.

“Čestitam sjajnom autorskom timu na saradnji koja je na poseban, znakovit, način obilježila moju profesionalnu karijeru posvećenu promovisanju čitanja kao životnog stila”, dodala je ona.

Jovetić Koprivica je rekla i da je posebno ponosna što priznanje dolazi u Crnu Goru, “zemlju gdje su knjige štampane još za vremena Crnojevića”.

foto: Promo

Za nagradu je ranije nominovano 60 udžbenika od 27 izdavača iz 18 zemalja, koji su pokrivali širok spektar nastavnih predmeta, od biologije do španskog jezika, uključujući i različite formate kao što su igre, časopisi, bukvari i materijali za nastavnike. Gotovo svi predloženi naslovi bili su hibridnog karaktera, sa svega nekoliko izuzetaka u online formatu. U kategoriji za srednjoškolske čitanke bila je najveća konkurencija u užem krugu gdje se 15 udžbenika borilo za priznanje. To ovaj uspjeh čini još većim.

“Ova nagrada je priznanje za udžbenike koji razvijaju ljubav ne samo prema književnosti, već i prema filmu, muzici, teatru. Raduje me što sam bio u prilici da u jednom zamahu združim svoja profesionalna iskustva iz učionice i drugih sfera mog interesovanja”, istakao je Minić.

Čitanke iz Crne Gore su u evaluaciji ocijenjene kao “inovativan set udžbenika koji pobuđuje ljubav prema čitanju, promoviše humanost, empatiju i toleranciju, uvećava motivaciju za učenje i efektno povezuje književnost sa drugim umjetnostima (muzika, film, likovna umjetnost) i sadržajima bliskim mladim ljudima”. Kao poseban kvalitet ističe se i to što čitanke nude interdisciplinarno obrazovno iskustvo prilagođeno različitim stilovima učenja i različitim mogućnostima učenika.

“Takođe, njihov pristup oslobođen etno-nacionalističkih tendencija, čemu su balkanski udžbenici skloni, stavljanje akcenta na autorke, naročito u Antologiji modernog ženskog pjesništva u cilju ispravljanja nepravdi i promovisanja inkluzivnosti, te dobro strukturisana poglavlja i kvalitet uvodnih, interpretativnih i kreativnih zadataka, izdvojili su crnogorske čitanke kao najbolje u oštroj konkurenciji”, navodi se u saopštenju.