Haris smatra da je Tramp fašista: Da, možemo to reći

Ovo je prvi put da je Haris javno prihvatila korišćenje reči fašista da opiše Trampa i njegove planove za upravljanje državom

2423 pregleda1 komentar(a)
Foto: Reuters

Kamala Harris je priznala da Donalda Trampa smatra fašistaom u svojoj najdirektnijoj izjavi do sada, predstavljajući svog protivnika za mjesto američkog predsjednika kao potencijalnog autokratu koji njeguje autoritarne vizije, prenosi Garrdijan.

Potpredsjednica SAD-a i kandidatkinja demokrata za predsjednika boravi u sklopu kampanje u Detroitu, centru borbe između dva kandidata za ključnu saveznu državu Mičigen. Ona je tamo razgovarala sa Charlamagne Tha Godom, uticajnim radio voditeljem čija publika čini oko osam miliona slušalaca mjesečno, uglavnom crnaca.

Ona je u jednočasovnom intervjuu prvobitno oprezno poručila biračima da imaju dva izbora i da su to "dvije vrlo različite vizije naše nacije", prije nego što je dala nejasnu definiciju svoje vizije.

Voditelj ju je zatim pitao da li je vizija njenog rivala fašizam, na što je ona odgovorila: "Da, možemo to reći".

Ovo je prvi put da je Haris javno prihvatila korišćenje reči fašista da opiše Trampa i njegove planove za upravljanje državom.

Komentari demokratske kandidatkinje su otišli značajno dalje njen prethodni napad na Trampovu sve autoritarniju retoriku, kada ga je nazvala "nestabilnim i van kontrole" i "opasnim", u odgovoru na njegovo označavanje demokratskih protivnika kao "unutrašnjih neprijatelja". Tramp je takođe zagovarao korišćenje vojske protiv protivnika koje je optužio za planiranje "haosa" na dan izbora, iako kao opozicioni kandidat nema moć da to uradi.

Nedavno objavljena knjiga novinara Boba Vudvorda citira penzionisanog američkog načelnika združenih štabova, generala Marka Milija, koji je rekao da je Trump "totalni fašista" i "fašista do srži".

Trampova kampanja je odmah osudila izjave Haris kao podsticaj Trampovim najintenzivnijim kritičarima da pokušaju da ga ubiju, što je tvrdnja koju su pristalice bivšeg predsjednika često upućivale demokratama zbog toga što su ga predstavljale kao prijetnju demokratiji.

"Ovo je vrsta odvratne retorike koja je dovela do dva pokušaja ubistva predsjednika Trampa", saopšteno je iz Trampovog štaba na društvenoj mreži X. Osuda je previdjela činjenicu da je Tramp više puta nazvao Hrris fašistkinjom - kao i komunistkinjom i marksistkinjom.