Oda Melonijevoj dok stižu migranti

Restoran u albanskom lučkom gradu, gdje se nalaze kontroverzni prijemni centri, slavi italijansku premijerku

4837 pregleda0 komentar(a)
Foto: Rojters

Dok je Italija juče poslala prvu grupu tražilaca azila u Albaniju u okviru novog dogovora između Rima i Tirane, jedan restoran u lučkom gradu gdje su stigli, našao je razlog za slavlje.

“Tratorija Meloni” u Šenđinu je šarena oda italijanskoj premijerki Đorđiji Meloni, uprkos kontroverzama oko dogovora koji predviđa da Albanija u ime Italije prihvati migrante dok se obrađuju njihovi zahtjevi za azil.

Protest aktivista zbog otvaranja prijemnih centara u Albanijifoto: REUTERS

“Volim Meloni. Volim je jer je Meloni jedini glas u Evropi koji govori istinu, zato je volim”, rekao je za Rojters vlasnik restorana Đerđ Luca.

Zidovi restorana su prekriveni desetinama slika Đorđe Meloni koje je naslikao albanski umjetnik Helidon Haliti. Na jednoj od njih ona grli albanskog premijera, Edija Ramu. Na drugoj nosi velike minđuše i gleda ka nebu, kao da se moli, navodi britanska agencija.

“Iz ove luke prije 20 godina Albanci su pobjegli kako bi bili integrisani u Italiji, a sada vraćamo skromni dug Italiji za ono što je učinila za nas”, kazao je Luca govoreći o 1997. godini kada su hiljade Albanaca pobjegle od nasilja usljed društvenih i ekonomskih previranja nakon pada komunizma.

Fabricio Rigeto, penzioner iz Italije koji sada živi u Albaniji, došao je juče u restoran gdje je hvalio desničarsku italijansku liderku. “U Italiji već možete vidjeti što je Meloni uradila. Obnovila je jednu veliku i snažnu demokratiju”, kazao je on za Rojters. Italija je izgradila dva prijemna centra u Albaniji u okviru prvog programa neke države Evropske unije da preusmjeri migrante u zemlju koja nije članica EU dok se obrađuju njihovi zahtjevi za azil.

Plan ima za cilj da odvrati nelegalne dolaske u Italiju, ali se našao na meti kritika grupa za ljudska prava koje tvrde da ograničava prava migranata na azil.

Mnogi stanovnici Šenđina nadaju se da će ovaj dogovor podstaći lokalnu ekonomiju - stvoriti više radnih mjesta i više posla za lokalne poljoprivrednike koji će moći da snabdijevaju kampove.