Sindikat traži veće zarade za zaposlene u Rudniku uglja

U dopisu menadžmentu traže i da se službena vozila ne koriste nakon radnog vremena

6155 pregleda6 komentar(a)
Foto: Rudnik uglja Pljevlja

Sindikalna organizacija Rudnika uglja Pljevlja zatražila je povećanje zarada zaposlenima u tom preduzeću.

Kažu da se svakodnevno uvećavaju troškovi života i da politiku zarada treba usmjeriti za bolji standard zaposlenih, a ističu i da zaposleni u Elektroprivredi, koja je vlasnik Rudnika uglja, imaju znatno veće zarade u odnosu na zaposlene u tom preduzeću.

"Možemo istaći da je obračunska vrijednost koeficijenta znatno veća u Elektroprivredi i da Rudnik uglja mora uvećati obračunsku vrijednost koeficijenta. Po osnovu uvećanja obračunske vrijednosti koeficijenta dobili bi uvećanje osnovne zarade koja je trenutno veoma niska", napisao je predsjednik sindikalne organizacije Miladin Sekulić u dopisu Odboru direktora i izvršnom direktoru.

U dopisu, koji je dostavio medijima, piše da prilikom obračuna zarada treba vrednovati "dobar rad koji se obavlja u otežanim uslovima rada i koji mora pratiti adekvatna visina zarade".

Traže i da se jubilarne nagrade uvećaju "u skladu sa prethodno dostavljenim predlogom" te sindikalne organizacije.

"Smatramo da putnička motorna vozila Rudnika uglja nakon završenog radnog vremena treba parkirati na parking u okviru naše firme. Vozila se ne smiju koristiti svakodnevno u privatne svrhe, već isključivo u poslovne svrhe uz putne naloge", ističe Sekulić.

Doskorašnji predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Milan Lekić prije tri dana je podnio ostavku na tu funkciju nakon što je pijan slupao službeni automobil.

Predsjednik sindikalne organizacije Rudnika uglja kaže i da se dodatno mora posvetiti pažnja stvaranju dobrih i bezbjednih uslova za rad.

Moraju se, dodaje, izgraditi i kriterijumi po kojima će se zaposleni nagrađivati i isto tako napredovati u poslu i gdje "neće biti prisutna subjektivnost."

"Tražimo da se što hitnije završi započeta sistematizacija radnih mjesta i da se kolege koje su vrijedno radile u našoj firmi vrate na posao sa potpisanim ugovorom na neodređeno vrijeme", piše Sekulić.

Poručuje i da se ne smiju primati novi radnici, a da se onima koji rade oko tri godine u Rudniku uglja prekida radni odnos.

"Naša sindikalna organizacija će pratiti dalju poslovnu politiku u Rudniku uglja i prema tome se upravljati, kao i pokretati određene aktivnosti koje će biti usmjerene u zaštiti prava i interesa zaposlenih kao i Rudnika uglja u cjelini", zaključuje se u dopisu.