„Vojnici” ometali potragu za Nenom

Iz policije tvrde da njihov službenik nije bio “otet” tokom obavljanja radnih zadataka, već da su ga tri osobe vrijeđale, zbog čega ih prekršajno gone. Vijestima iz više nezvaničnih izvora ranije rečeno da su četiri osobe bliske optuženom Cetinjaninu na prepad zaustavile i maltretirale policajca, dok je u brdima iznad Cetinja po zadatku tragao za odbjeglim članom kavčana

52591 pregleda42 komentar(a)
Nenad Neno Kaluđerović, Foto: Skaj/Vijesti

Iz Uprave policije tvrde da njihov službenik nije bio “otet” na Cetinju tokom obavljanja radnih zadataka, već da su ga tri osobe vrijeđale, zbog čega ih prekršajno gone.

Vijestima je iz više nezvaničnih izvora ranije rečeno da su četiri osobe bliske optuženom Nenadu Nenu Kaluđeroviću na prepad zaustavile i maltretirale policajca, čiji identitet je poznat redakciji, dok je u brdima iznad Cetinja po zadatku tragao za tim odbjeglim članom kavačkog klana.

Taj incident dogodio se krajem juna, međutim, Uprava policije ga je prećutala. Tek prije dva dana odgovorili su na pitanja Vijesti poslata 21 dan ranije.

U odgovorima, međutim, tvrde da se ništa, osim upućivanja uvredljivih riječi, tog dana nije dogodilo.

“Navodi o otmici, zadržavanju, pretresanju i legitimisanju policijskih službenika koje pominjete u Vašim pitanjima nisu tačni. Službenici Uprave policije su 30. juna 2024. godine sprovodili aktivnosti iz svoje nadležnosti na teritoriji Cetinja, kojom prilikom su im u jednom trenutku tri lica uputila riječi uvredljive sadržine. U odnosu na navedene okolnosti i konkretnu preduzetu radnju i upućene uvrede tri lica - V. K., Ž. K. i J. K. su zbog svog postupanja u odnosu na policijske službenike procesuirana i protiv njih podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz člana 11 Zakona o javnom redu i miru. Osim upućivanja uvredljivih riječi, bilo koja druga radnja prema policijskim službenicima u konkretnom slučaju nije primijenjivana”, kazali su iz Uprave policije.

Nijesu odgovorili na dodatna pitanja Vijesti: kada su procesuirali te tri osobe, da li je o događaju obavješten tužilac, ako jeste kada i kako se izjasnio.

Bez odgovora ostalo je i pitanje ako nije obavješten tužilac, zbog čega nije i ko je u tom slučaju ocijenio da u njihovim radnjama nema elemenata krivičnog djela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Više izvora Vijestima je ranije kazalo da je njihov kolega poslat na tajni zadatak, a jedan od njih tvrdi da je dronom snimao teren u podlovćenskim selima.

Kaluđerovića i dronom tražili (ilustracija)foto: Shutterstock

“Nakon što se približio kući Kaluđerovića pojavila su se četiri muškarca, bliska tom bjeguncu i opkolili ga. Tražili su od kolege objašnjenje ko je i šta tu radi i krenuli da ga pretresaju. Kada je izvadio službenu policijsku značku, rekli su mu - sad si slobodan kolega. Nedopustivo je da se o tome mjesecima ćuti i da Uprava policije ne stoji iza ljudi koje šalje na teren”, kazao je jedan od sagovornika Vijesti.

Bjegunac

Kaluđerović je od aprila 2023. godine nedostupan crnogorskim istražiteljima, koji tragaju za njim zbog sumnje da je dio kriminalne grupe odgovorne za dvostruko ubistvo u Spužu, 14. oktobra 2020. godine.

Tu tridesetjednočlanu kriminalnu grupu koju je, prema tvrdnjama specijalnih tužilaca okupio šef kavčana Radoje Zvicer, terete da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo u saizvršilaštvu na štetu škaljarca Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića, koji nije imao kriminalni dosije.

Tužioci tvrde da su članovi te kriminalne organizacije postali Milan Vujotić, Slobodan Kašćelan, Nenad Neno Kaluđerović, Veljko Belivuk, Marko Miljković, Stevan Kraljević, Vladimir Vučković, Ratko Živković, Nebojša Janković, Darko Prelević, Darko Perović, Marko Kilibarda, Aleksandar Paunović, Milan Knežević, Aleksandar Dragićević, Zoran Kažić, Aleksandar Ljumović, Radoje Živković, Dragan Knežević, Blagoje Gašić, Dejan Gašić, Nikša Perović, Miloš Radonjić, Petar Đurović, Rade Garović, Mersudin Čalaković, Nikola Spasojević, Radovan Mujović, Borko Bešović i Bojan Bešović.

Optužnicom je predstavljeno da je Zvicer krajem jula 2020. godine naredio otmicu Hodžića jer je smatrao da je kao jedan od bliskih saradnika prethodno ubijenog Alana Kožara, znao gdje je ovaj skrivao novac i drogu.

U optužnici su navedene uloge svih u tom zločinu, a iz tužilačkih spisa proizilazi da je Kaluđerović preko tada kriptovane Skaj aplikacije savjetovao Kašćelana da se tijela ubijenih Hodžića i Spahića “spale automobilskim gumama i radi uklanjanja bioloških tragova sipaju kiselina i dimer u unutrašnjost njihovog vozila, kojim su došli na navodni sastanak i kojim vozilom su njihova krvava tijela prevezena nakon ubistva...”

“Svi jaki saveznici moraju biti kažnjeni, da drugima naum ne padne da nam se suprotstave”, učio je Kaluđerović u jesen 2020. godine šefa kavačkog kriminalnog klana, dok su nabrajali koga sve iz njima suprotstavljenog škaljarskog klana treba da likvidiraju.

Tu poruku poslao mu je šest dana nakon likvidacije Hodžića i Spahića, ali i isto toliko pošto su zarobila jednog od vođa škaljarske zločinačke organizacije Mila Radulovića, zvanog Kapetan i General.

Vijesti su objavile više transkripata Kaluđerovićevih razgovora sa Zvicerom, a njih dvojica su u pauzama planiranja ubistava, davanja instrukcija za uništavanje leševa škaljaraca, uklanjanja dokaza o sopstvenim zločinima, planirali nabavku policijskih uniformi kako bi “spremni dočekali Srbe” koji su, piše na Skaju, najavljivali dolazak u prijestonicu uoči lokalnih izbora zakazanih za kraj te 2021. godine...

Ko je Kaluđerović

Cetinjanin Nenad Kaluđerović godinama je punio novinske stupce rezervisane za crnu hroniku.

Odlukom Apelacionog suda on je 2013. godine pravosnažno oslobođen optužbi da je ubio Željka Jovanovića, ispred kafe-bara “Ambasador” 13. avgusta 2006. na Cetinju.

Kaluđerovićfoto: Shutterstock

Kaluđerović je jedan od vođa cetinjskih protesta u vrijeme ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Prijestonici, u septembru 2021. godine.

Mediji bliski bivšoj DPS vlasti, ali i pojedini profesori sa Fakulteta za crnogorski jezik, mjesecima su o njemu pisali kao o heroju i harizmatičnom čovjeku koji je 5. septembra te godine spriječio krvoproliće.

Mjesec nakon tih protesta uhapšen je pod optužbom za terorizm, ali ga je sada optuženi specijalni tužilac Saša Čađenović pustio da se brani sa slobode. Nakon što su mu stavljene lisice na ruke, na Cetinju je organizovan protest, a učesnici tog skupa tada su blokirali put kod kružnog toka, a nakon toga su se uputili ka zgradi Osnovnog državnog tužilaštva.

“Uhapšen je samo jedan od nas. Je li samo Neno Kaluđerović terorista ili smo svi mi? ‘Ajde da napravimo nešto da pokažemo da smo svi jednako teroristi kao što smo bili 4. i 5. septembra. Ovakvih gandijevskih terorista Crna Gora je puna, a ne samo Cetinje”, kazao je tada Predrag Vušurović.

Herojem sa Cetinja proglašen je nakon što je, kako se spekulisalo, lišio života masovnog ubicu Vuka Borilovića. Više državno tužilaštvo mjesecima nakon toga ustvrdilo je da je Borilović likvidiran hicem iz policijskog, a ne Kaluđerovićevog pištolja...

Kaluđerović je bio i među okupljenima na protestu u martu 2022. godine, na kojem je napadnut tadašnji predsjednički kandidat Jakov Milatović.

Nakon što je u aprilu 2023. godine objelodanjeno da pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja tragaju za Kaluđerovićem, na društvenim mrežama aktivirali su se branioci njegovog lika i djela, mahom učesnici protesta protiv ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 2021. godine.