Konsultacije sa roditeljima o obrazovnom sistemu 22. oktobra u Podgorici

Roditelji i staratelji imaće priliku da nadležnima u MPNI prenesu zapažanja i predloge o tome šta bi se moglo unaprijediti u obrazovnom sistemu na lokalnom i nacionalnom nivou

3037 pregleda0 komentar(a)
Foto: Udruženje Roditelji

Roditelji čija djeca pohađaju vrtiće i osnovne i srednje škole u Podgorici imaće priliku u utorak, 22. oktobra da učestvuju u konsultacijama o stanju u obrazovanju u Crnoj Gori i direktno se uključe u proces planiranja reforme obrazovnog sistema od 2025-2035. godine.

Događaj koji organizuje Udruženje Roditelji održava se u Multimedijalnoj sali Skupštine Glavnog grada (Njegoševa 13), sa početkom u 18 časova, a dio je projekta "Kvalitetno obrazovanje za svu djecu", koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija, UNICEF-om, Evropskom unijom i Fondom UN-a za igradnju mira.

Roditeljima će se u uvodnom dijelu obratiti ministarka prosvjetu, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mikele Servadei i izvršna direktorica udruženja Roditelji, Kristina Mihailović.

Organizaciju događaja je podržao Glavni grad, čiji će predstavnici takođe učestvovati u konsultacijama, kako bi, kazali su iu Udruženja. istakli značaj uloge lokalnih uprava u obrazovanju, u skladu sa zakonskim mogućnostima.

"Roditelji će zatim imati priliku da nadležnima u MPNI prenesu zapažanja i predloge o tome šta bi se moglo unaprijediti u obrazovnom sistemu na lokalnom i nacionalnom nivou. Svi predlozi i komentari biće dostavljeni Ministarstvu, ali i Savjetodavnom odboru inicijative “Kvalitetno obrazovanje za svu djecu u Crnoj Gori“, koje je zaduženo za planiranje reforme i Strategije obrazovanja od 2025-2035. godine", navodi se u najavi.

Konsultacijama je prethodio uputnik koji je udruženje Roditelji pripremilo u saradnji sa UNICEF-om, u okviru kojeg je više od pet i po hiljada roditelja/staratelja iz cijele Crne Gore, iskazalo stavove i sugestije o sistemu obrazovanja.

Planirano je da se konsultacije održe u još nekoliko opština.

"Podgorica je prva od sedam crnogorskih opština u kojima će u narednom periodu biti održane konsultacije sa roditeljima. Nakon Podgorice, planirano je da se o stanju u obrazovanju dodatno konsultuju roditelji iz Pljevalja, Ulcinja, Herceg Novog, Nikšića, Bijelog Polja i Bara, ali i predstavnici lokalnih uprava", kazali su iz Udruženja.

Dodatne informacije mogu se dobiti broj telefona +382 20 51 19 83 ili putem mail adrese udruzenje.roditelji@gmail.com.