Blokiraće balvane, da bi dobili drva

Mještani pljevaljskih sela najavili blokade zbog inertnosti nadležnog ministarstva i plaše se nadolazeće zime

5150 pregleda1 komentar(a)
Kosanica, Bobovo i Glibaći, Foto: Goran Malidžan

Mještani pljevaljskog sela Bobovo u petak će blokirati odvoz trupaca iz njihovog sela, jer kako tvrde, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede još nije usvojilo plan maloprodaje drveta, zbog čega ne mogu da obezbijede ogrev za zimu.

“U petak u devet časova blokiraćemo put kojim koncesionari odvoze balvane. Ako stanovnici našeg sela ne mogu da dobiju ogrev za zimu, ni mi nećemo dozvoliti odvoz balvana”, saopšteno je iz savjeta Mjesne zajednice Bobovo.

Mještani tvrde da je svake godine doznaka ogrevnog drveta bila u proljeće.

“Ove godine ne mogu da nam doznače drvo za ogrev ni u jesenjim danima, a drugog ogrevnog drveta u ovom selu ne možemo dobiti osim četinara”, tvrde mjetšani.

Posebno su ugrožena staračka domaćinstva, kojima dolaze djeca iz grada da pripreme ogrev.

“Кada se doznači ogrev u proljeće, onda se stanovništvo snađe da odsječe i do kuća dopremi drvo. Djeca tih staračkih domaćinstava imaju čitavo ljeto da se organizuju i da roditeljima obezbijede drvo. Sada to nije moguće”, tvrde mještani Bobova.

Ističu da zbog surovih zima u Bobovu za jednu godinu potrebno obezbijediti do dvadeset kubika drveta za ogrev.

“Zime su duge, a mnoge porodice pored loženja u kući lože vatru i u kolibama. Ljeti se loži u kolibi zbog kajmaka a u jesenjim mjesecima zbog sušenja mesa. Ove godine dobro će biti ako drveta bude i za kućni ogrev. Izvešćemo naše porodice na puteve i blokirati odvoz tehničkog drveta iz naših sela. Mi nemamo ogrev a iz naših sela se odvoze ogromne količine drveta. Zima je na pragu a mi nemamo pravo da nam se doznači drvo za ogrev”, kazali su mještani Bobova.

Tvrde da ove godine zbog neusvajanja plana maloprodaje drveta seoska domaćinstva nisu mogla kupiti ni tehničko drvo za obnovu ili izgradnju stambenih i pomoćnih objekata.

“Prethodnih godina se moglo kupiti do deset kubika tehničkog drveta za obnovu ili izgradnju objekata. Ove godine ko je htio da obnovi krovnu konstrukciju na kući, da izgradi pojatu, štalu ili bilo kakvu šupu, morao je građu kupiti kod drvoprerađivača. Takva praksa je dobra za drvoprerađivače, ali je izuzetno skupo za lokalno stanovništvo, tvrde mještani.

Pored Bobovaca blokade puteva su najavili i stanovnici MZ Krupice i drugih sela koje umjesto lišćara za ogrev koriste četinare.

Slična je situacija u selu Vijenac, gdje se stanovništvo svake godine snabdijeva borovim drvetom za zimu.