Savjet MZ Bogetići traži hitan sastanak sa Kovačevićem

Mještani kažu da im je predsjednik Opštine Nikšić "čvrsto obećavao da se eutanazirana stoka više neće zakopavati" na teritoriji njihove mjesne zajednice

1543 pregleda8 komentar(a)
Sa skupa u Ljeskovim dolima, Foto: Svetlana Mandić

Savjet Mjesne zajednice (MZ) Bogetići traži hitan sastanak sa lokalnom upravom Nikšića, kako bi pokušali naći rješenje da se eutanazirana i uginula stoka oboljela od kju groznice više ne zakopava na teritoriji pomenute MZ.

„Zahtijevamo da na tom sastanku bude i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, koji nam je čvrsto obećavao da se eutanazirana stoka više neće zakopavati na teritoriji naše mjesne zajednice. Nezadovoljstvo mještana je veliko, jer imamo saznanja da se priprema novi dovoz i zakopavanje eutanazirane stoke u rejonu naših katuna. Prvi put su nas iznenadili, pa nas je manje bilo, ali ovoga puta će se iskupiti veći broj mještana. Tražimo da nam Kovačević obrazloži šta se ovo dešava. Čekamo njihov poziv, jer je stanje urgentno“, istakao je predsjednik Savjeta MZ Bogetići, Mijajlo Škuletić.

On je u ime Savjeta poslao dopis Kovačeviću u kome zahtjeva hitan sastanak ističući da je „nezadovoljstvo mještana kulminiralo, jer krave dovoze i zatrpavaju bez ičijeg znanja i objašnjenja u centru katuna, vikendica i kuća“.

„Policija hapsi i razgoni nezadovoljne mještane, pa Vas molimo da shvatite ozbiljnost situacije i odredite najhitnije naš sastanak“, stoji u dopisu Savjeta MZ Bogetići, koji je upućen Kovačeviću.

U Ljeskovim dolima je početkom septembra zakopano 45 grla eutanazirane stoke, a to se isto dogodilo i prije nekoliko dana kada su u tzv. Jelinoj pećini zakopana grla koja su tog dana eutanazirana. Tada je policija blokirala put prema Ljeskovim dolima, a petnaestak mještana se okupilo pokušavajući da zaustave prolaz kamiona sa eutanaziranom zaraženom stokom. Policija je tada privela bračni par Dragićević, Danicu i Đoko, i Mihajla Vujovića jer nijesu htjeli da ustanu sa puta i dozvole prolaz kamionima.

„Policija ih je pustila isti dan. Rekli su da neće podizati nikakvu prekršajnu prijavu protiv njih, ali ko to zna. Nama je i Kovačević na sastanku dao čvrsto obećanje da se to više neće raditi u našoj Mjesnoj zajednici, bez saglasnosti naših građana, ali prije nekoliko dana su ponovo zakopali zaražene krave na lokaciji koja je centar naših vikendica – u okruženju se nalazi desetak vikendica i dvije kuće. Izabrali su najgore moguće mjesto, a toliko je mjesta u našoj opštini gdje ljudska noga nije kročila 50 i više godina“, kazao je Škuletić „Vijestima“.