ASP: EPCG predviđa rast cijene struje šest odsto godišnje

Iz nevladine organizacije kažu da su u posjedu četvorogodišnjeg poslovnog plana Elektroprivrede

5130 pregleda2 komentar(a)
Foto: ASP

Elektroprivreda (EPCG) projektuje da će u naredne četiri godine cijene struje za distributivne potrošače, što uključuje i domaćinstva, prosječno rasti šest odsto godišnje, navodi se u četvorogodišnjem poslovnom planu energetske kompanije, koji je u posjedu Akcije za socijalnu pravdu.

„U ovoj godini nije planiran rast cijene aktivne električne energije za distributivne potrošače, dok je u periodu od naredne do 2028. godine planiran rast po šest odsto u odnosu na prethodnu godinu“, projekcija je EPCG iz poslovnog plana, datiranog u prvom dijelu ove godine.

Iz ASP-a su naveli da je aktivna električna energija jedna od komponenti tarife za utvrđivanje cijene struje za distributivne potrošače. Ostale komponente su reaktivna energija, angažovanje mrežnog kapaciteta, naknade za gubitke u mreži, za operatora tržišta i za obnovljive izvore energije (OIE).

“EPCG projektuje da će cijena aktivne energije za domaćinstva sa jednotarifnim i dvotarifnim brojilima sa oko 43 eura po megavatu u ovoj godini, do 2028. godine dostići cijenu od oko 54 eura po megavatu”, navodi se u saopštenju ASP-a.

U isto vrijeme, cijena otkupa električne energije iz OIE formirana je za ovu godinu po 85 eura po megavatu, za narednu godinu je pretpostavka oko 88 eura po megavatu, u 2026. je nepunih 91 eura, godinu kasnije oko 94 eura, a 2028. godine bezmalo 97 eura za megavat.

“Ove cijene se zasnivaju na planu i informacijama Crnogorskog operatora tržišta električne energije. U profitabilnom poslu proizvodnje struje iz OIE, uz garantovane subvencije i otkup struje, su većinom osobe povezane sa bivšom vlašću Demokratske partije socijalista”, navodi se u saopštenju.

Za ovu godinu je cijena električne energije za pokrivanje distributivnih gubitaka Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) predviđena u iznosu od oko 100 eura po megavatu.

CEDIS je kćerka kompanija EPCG i njeno poslovanje je kao regulisana djelatnost na računima potrošača, dok dio gubitaka u distribuciji direktno pada na njihov teret. Zahvaljujući problematičnim metodološkim pravilima Regulatorne agencije za energetiku cijena struje za pokrivanje gubitaka je znatno veća, nego što je to opravdano da bude.

“Takođe, od takozvanih direktnih potrošača za Uniprom je godišnje predviđena isporuka oko 19 gigavata struje po cijeni od oko 47 eura po megavatu, u narednoj godini projekcija je 50 eura po megavatu, a do 2028. godine ta cijena bi dostigla nepunih 60 eura po megavatu”, rekli su iz ASP-a.

Za nekoliko sedmica trebalo bi da bude poznato da li će za domaćinstva doći i za koliko do uvećanja cijene struje, koja je trebalo da poskupi još od ove godine, ali je to bilo spriječeno u posljednji čas.