UŽIVO Izraelski zvaničnici uvjereni da je lider Hamasa Jahja Sinvar ubijen, čeka se DNK test koji će to potvrditi

Američki visoki zvaničnici gajili su nadu da bi Sinvar jednog dana mogao biti eliminisan, jer bi to omogućilo Izraelu da proglasi da je završio rat u Gazi

11596 pregleda1 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: REUTERS
17.10.2024. 17:16h
17:09h

Stižu nove informacija o žrtvama izraelskog napada na školu u Džabaliji koja je služila kao utočište za raseljene.

Najmanje 28 Palestinaca, uključujući djecu, poginulo je u tom izraelskom napadu na sklonište na sjeveru Pojasa Gaze, rekao je zvaničnik ministarstva zdravlja Gaze, dok je Izrael saopštio da je napad bio usmjeren na desetine militanata na toj lokaciji, prenosi Rojters.

Palestinski zvaničnik Medhat Abas je dodao da je u napadu povrijeđeno i više desetina ljudi.

16:58h

Sinvarova potencijalna smrt mogla bi da donese ključni preokret u ratu između Izraela i Hamasa koji traje već više od godinu dana, piše CNN.

S obzirom na to da su pregovori o prekidu vatre i dogovor o taocima za obustavu rata zapeli mjesecima, američki visoki zvaničnici gajili su nadu da bi Sinvar jednog dana mogao biti eliminisan, jer bi to omogućilo Izraelu da proglasi da je završio rat u Gazi.

16:57h

Rojters izvještava da je Al-Majd, web sajt povezan sa Hamasom koji obično objavljuje vijesti o bezbjednosnim pitanjima, pozvao Palestince da sačekaju informacije o Sinvaru direktno od same grupe, a ne od izraelskih medija, za koje je rekao da im je cilj da slome njihov duh.

16:55h

Njemački vojni brod koji djeluje u okviru mirovne misije UN u Libanu (UNIFIL) oborio je danas jedan dron kod obale te zemlje, saopštila je njemačka vojska.

Ovo je prvi takav slučaj od izbijanja rata izraelske vojske i libanskog Hezbolaha i od kada su mirovne snage UN prijavile da su izraleske snage ranile pet njihovih pripadnika.

Letjelica je oborena jer je bila u blizini njemačke korvete.

Portparol UNIFIL-a Andrea Teneti je rekao da su "u skladu s procedurom primjenjene elektronske kontramjere i dron je pao i sam eksplodirao".

UNIFIL čijih 10.000 vojnika je na jugu Libana, poziva na prekid neprijateljstava između izraelske vojske i proiranskog Hezbolaha.

Po rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1701 iz 2006. godine, samo libanska vojska i "plavi šljemovi" UN-a mogu da budu na jugu Libana.

Prošle nedjelje UNIFIL je optužio izraelsku vojsku da je "više puta" i "namjerno" pucala na pripadnike te mirovne misije. Pet ih je ranjeno, a objekti misije su teško oštećeni.

16:49h

Tajms of Izrael izvještava da je visoki izraelski zvaničnik rekao da postoji "velika vjerovatnoća" da je jedan od trojice militanata koje su izraelske odbrambene snage (IDF) ubile u Gazi bio vođa Hamasa Jahja Sinvar.

Prema izvještajima, zvaničnici vjeruju sa visokim stepenom sigurnosti da je tijelo Sinvarovo, ali se očekuje da će konačna identifikacija potrajati nekoliko sati, piše Tajms of Izrael.

Izvještaji navode da su tri tijela odnesena na DNK testiranje, a biće izvršene i provjere putem dentalnih i otisaka prstiju. Izrael posjeduje i Sinvarove otiske prstiju i dentalne zapise iz vremena kada je bio u zatvoru.

16:45h

Izraelski ministar odbrane Joav Galant najavio je danas da će ta zemlja stići do svakog teroriste i eliminisati ga.

On je to rekao u vrijeme kada se sve više spekuliše da je u vojnoj operaciji u Gazi ubijen glavni vođa palestinskog ekstremističkog Hamasa Jahja Sinvar. Anonimni zvaničnik potvrdio je potom za TV Kanal 12 da je Sinvar eliminisan.

Galant je na platformi X postavio fotografije bivšeg vojnog vođe Hamasa Muhameda Deifa i lidera libanskog Hezbolaha Hasana Nasralaha precrtane crvenim slovom iks uz treću zatamnjenu fotografiju takođe precrtanu, što je očito aluzija na Sinvara.

U međuvremenu je kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua saopštio da je on dao instrukcije svom vojnom sekretaru da vojska obavijesti porodice talaca da nema znakova da je iko od njih povrijeđen u nedavnom incidentu u Gazi u kojem je ubijen ekstremista jako nalik na Sinvara.

Na društvenim mrežama cirkulišu fotografije ubijenog ekstremiste za kojeg izraelski bezbjednosni establišment uveliko vjeruje da je lider Hamasa Sinvar.

Od početka rata u Gazi prije godinu dana izvještavalo se da se Sinvar okružio izraelskim taocima da se osigura, a i visoki američki zvaničnik je rekao nedavno da je takva procjena i predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Izraelska vojska i dalje provjerava da li je ekstremista koga su nedavno ubili izraelski vojnici zaista Sinvar i dodaje i tvrdi da nije bilo talaca u zgradi gde je tijelo ubijenog nađeno.

(BETA)

16:08h

Na društvenim mrežama se šire fotografije za koje se tvrdi da prikazuju tijelo vođe Hamasa Jahje Sinvara. Na njima se vidi čovjek koji veoma liči na na lidera Hamasa, kako leži mrtav u ruševinama uništene zgrade, sa ozbiljnim povredama na glavi.

CNN je saopštio da je njegovo odjeljenje za fotografije provjerio te slike pomoću softvera za autentifikaciju, koji nije pronašao znakove manipulacije slikom.

16:05h

Izraelski Kan radio izvještava da je Jahja Sinvar ubijen slučajno i da nije bilo prethodnih obavještajnih podataka o njegovoj lokaciji, dok AFP upravo javlja da izraelski bezbjednosni zvaničnik kaže da vojska vrši DNK testove na jednom od tijela kako bi potvrdili da li je to Jahja Sinvar.

Zvaničnici izraelskog bezbjednosnog kabineta su obaviješteni da je vrlo vjerovatno da je Sinvar mrtav, rekla su dva zvaničnika.

Jedan od najtraženijih ljudi u Izraelu, Jahja Sinvar, nije viđen u javnosti otkako je rat između Izraela i Hamasa počeo 7. oktobra 2023.

Sinvar se nije javno oglašavao skoro godinu dana – sve do sredine septembra.

On je 10. septembra objavio svoju prvu izjavu od početka rata, čestitajući alžirskom predsjedniku Abdelmadžidu Tebunu na izbornoj pobjedi, prema Telegram kanalu Hamasa.

Dan kasnije, iz njegove kancelarije je saopšteno da je napisao pisma zahvalnosti onima koji su uputili saučešće povodom smrti Ismaila Hanijea, njegovog ubijenog prethodnika. A 13. septembra poslato je pismo tadašnjem vođi Hezbolaha, Hasanu Nasralahu, prenosi CNN i dodaje da ta informacija nije nezavisno potvrđena.

Sinvar je imenovan za političkog lidera Hamasa nakon što je Hanije ubijen u glavnom gradu Irana, Teheranu, u julu. Smatra se da ima tvrđi stav u odnosu na svog prethodnika u odnosima sa Izraelom i favorizuje saradnju i bliske veze sa Iranom i srodnim islamističkim grupama, poput Hezbolaha.

15:45h

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU Žozep Borelj je danas kritikovao SAD jer su dale Izraelu rok od mjesec dana da poboljša humanitarnu situaciju u Gazi, upozorivši da će za to vrijeme umrijeti mnogo ljudi.

"SAD su rekle Izraelu da bi trebalo da poboljša humanitarnu podršku Gazi, ali odloženo za mjesec dana. Jedan mjesec odlaganja po sadašnjem tempu ubijanja ljudi. To je isuviše mnogo ljudi", rekao je Borelj novinarima na samitu lidera EU.

Premijer Irske Sajmon Haris je rekao da EU ne čini dovoljno da se okonča rat i da će on nastaviti da sarađuje sa Španijom da se izmijeni dinamika u EU sa 27 zemalja članica.

"Evropa nije još iskoristila sve što ima na raspolaganju da dovede do prekida vatre", rekao je on, prenose izraelski mediji izvještaje agencija.

Njemački kancelar Olaf Šolc je po dolasku u Brisel istakao razlike u Evropi prema ratu u Gazi, rekavši da bezbjednost Izraela ne bi trebalo da bude ugrožena.

Izgleda da je on time odgovorio predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu koji je pozvao države da prestanu da snabdijevaju Izrael ofanzivnim oružjem koje bi moglo biti upotrijebljeno u Gazi.

"Svi kriterijumi se moraju poštovati, kao što je međunarodno pravo. Kada se radi o monetarnoj pomoći koja mora ići u Gazu, onda se radi o sprječavanju da se rat pogorša", rekao je Šolc.

"Međutim, jasno je da podrška Izraelu takođe znači stalno osiguranje izraelske odbrambene sposobnosti, na primer snabdijevanjem vojnom robom i oružjem", dodao je njemački kancelar.

UN su upozorile da će 345.000 stanovnika Gaze biti suočeno sa katastrofalnom glađu tokom predstojeće zime, upozorivši i na stalan rizik od gladi širom palestinske teritorije.

(BETA)

15:42h

Jedan izraelski zvaničnik je izjavio za medije na hebrejskom da je velika vjerovatnoća da je nedavno ubijeni terorista Sinvar.

"U ovom trenutku, identitet terorista se ne može potvrditi", navedeno je u vojnom saopštenju.

U ranijim izvještajima je navedeno da se Sinvar krije među taocima, koristeći ih kao žive štitove.

"Snage IDF (Izraelske bezbjednosne snage) i Šin Bet (izraelska bezbjednosna služba) nastavljaju da dejstvuju uz neophodan oprez", dodaje se u saopštenju vojske.

Saopštenje je objavljeno pošto su glasine o incidentu počele da se šire na internetu.

TV Kanal 12 je objavio da su vojnici pucali na grupu terorista u prizemlju jedne zgrade.

Potom su, pošto su ušli u zgradu, shvatili da jedan od mrtvih ekstremista jako liči na Sinvara.

U TV izvještaju se navodi da će za pouzdanu identifikaciju biti potrebno nekoliko sati i da su tri tijela odnijeta na DNK testiranje.

(BETA)

15:34h

Poslanik Hezbolaha Hasan Fadlalah rekao je da izraelska vojska nije potpuno zauzela nijedno selo na jugu Libana, izvještava Agencija Frans pres (AFP).

Detalj iz Bejrutafoto: REUTERS

"Do sada neprijatelj nije uspio da potpuno zauzme nijedno selo", rekao je Fadlalah na konferenciji za novinare u libanskom parlamentu, dodajući da Izrael primjenjuje "politiku 'spaljene zemlje' kroz sistematsko uništavanje sela... nastojeći da nametne tampon zonu bez ljudi, zgrada, polja ili drveća".

15:31h

Prema poslednjim vijestima koje prenosi Rojters, izraelski vojni portparol je rekao da postoji mogućnost da je lider Hamasa Jahja Sinvar "eliminisan". Rojters dodaje da izraelska vojska provjerava tu informaciju.

Vojska je u četvrtak u saopštenju navela da su tri militanta ubijena tokom operacija u Gazi, bez dodatnih objašnjenja. Dodali su da identiteti te trojice još nisu potvrđeni, ali da "provjeravaju mogućnost“ da je jedan od njih Sinvar, prenosi AP.

Jahja Sinvarfoto: Shutterstock

Sinvar je bio jedan od glavnih arhitekata napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. Izabran je za najvišeg lidera grupe nakon ubistva Ismaila Hanijea u julu u glavnom gradu Irana, Teheranu, za koje je optužen Izrael.

15:29h

Oko 345.000 Palestinaca suočiće se sa "katastrofalnim" nivoima gladi ove zime nakon što je dostava pomoći smanjena, navodi se u procjeni koju je u četvrtak podržao UN, upozoravajući na trajni rizik od gladi širom palestinskih teritorija.

Agencija Frans pres (AFP) izvještava da je to povećanje sa 133.000 ljudi koji su trenutno kategorisani kao da trpe "katastrofalnu nesigurnost u pogledu hrane", prema klasifikaciji koju su sastavile UN agencije i nevladine organizacije.

15:29h

Huti pobunjenici iz Jemena su obećali da će se osvetiti nakon što su Sjedinjene Američke Države izvele višestruke napade teškim bombarderima B-2 na skladišta oružja u područjima pod kontrolom ove grupe koju podržava Iran.

"Potvrđujemo da američka agresija neće proći bez odgovora", stoji u izjavi političkog biroa Huta, koje podržava Iran.

15:24h

Najmanje 19 Palestinaca, uključujući djecu, poginulo je nakon što je izraelski udar pogodio školu u Džabaliji, na sjeveru Pojasa Gaze, koja pruža utočište raseljenim ljudima, rekao je zvaničnik ministarstva zdravlja Gaze za Rojters.

Zvaničnik Medhat Abas je dodao da je u napadu povrijeđeno i više desetina ljudi.

"Nema vode da se ugasi vatra. Nema ničega", dodao je on.

Rojters izvještava da je izraelska vojska saopštila da se na toj lokaciji nalazilo više desetina militanata i da su izveli precizan napad na mjesto sastanka Hamasa i grupe Islamski džihad unutar kompleksa.

Hamas je negirao korišćenje škole Abu Husein u Džabaliji u vojne svrhe.

15:17h

Izrael je obustavio razmatranje zahtjeva trgovaca da uvezu hranu u Gazu i time onemogućio snabdijevanje potrepštinama više od polovine opkoljene palestinske teritorije koje je funkcionisalo u proteklih šest mjeseci.

Od 11. oktobra trgovci u Gazi, uvoznici hrane iz Izraela i sa Zapadne obale, nemaju pristup sistemu koje je na proljeće uspostavio COGAT, odjeljenje Ministarstva odbrane Izraela zaduženo za nadgledanje pomoći iz inostranstva i komercijalnih pošiljki, rekli su izvori na koje se poziva agencija Rojters.

Priliv robe koja sada stiže u Gazu je najniži od početka rata prije godinu dana, pokazala je analiza zvaničnih izraelskih podataka.

COGAT nije odgovorio na Rojtersovo pitanje o uvozu hrane u Gazu, već je rečeno da se čini sve kako bi dovoljno pomoći ušlo u priobalnu enklavu i da Izrael ne sprječava ulazak humanitarne pomoći.

Optužbe da Izrael blokira isporuku zaliha su odbačene.

Od 1. do 16.oktobra ukupna isporuka pošiljki u Gazi, uključujući pomoć i komeracijalnu robu, pala je na 29 kamiona u proseku dnevno, po statistici COGAT-a.

Od maja do septembra na palestinsku teritoriju je ulazilo u prosjeku 175 kamiona dnevno.

Komercijalne pošiljke, roba koju su kupili lokalni trgovci i prevezli je kamionima poslije direktnog odobrenja COGAT-a i potom prodata na pijacama u Gazi činila je 55 odsto ukupnih pošiljki u tom periodu.

Dva izvora koja učestvuju u snabdijevanju hranom su rekla da je razlog zaustavljanja komercijalnih pošiljki zabrinutost Izraela da ekstremistički Hamas prima prihode od uvoza.

Portparol Hamasa je porekao da ta islamistička organizacija krade hranu ili da ima prihoda, već je istakao da pokušava da osigura raspodjelu pomoći u Gazi.

Očito zatvaranje komercijalnog sistema dogodilo se u vrijeme kada je Izrael pokrenuo novu vojnu operaciju potiv Hamasa na sjeveru Gaze paralelno s ometanjem isporuke humanitarne pomoći.

Svjetski program hrane je saopštio u nedjelju da je zbog vojne operacije zaustavljena sva isporuka pomoći preko prelaza na sjeveru tokom najmanje dvije nedjelje ovog mjeseca.

Veliko smanjenje obima pomoći Gazi navelo je SAD da zaprijeti obustavom vojne podrške Izraelu.

Poslije međunarodnih kritika COGAT je ove nedjelje saopštio da je Izrael dozvolio da desetine kamiona sa humanitarnom pomoći uđe u Gazu, uključujući i one koje ulaze preko prelaza na sjeveru.

(BETA)

15:14h

Zgrada u centru Bejruta u kojoj se nalaze kancelarije novinske mreže Al Džazira i Ambasada Norveške evakuisana je danas poslije upozorenja.

Al Džazira je javila da je zgrada evakuisana, ne navodeći odakle je stiglo upozorenje.

Izrael je naredio evakuaciju nekoliko zgrada, kao i čitavih gradova, naselja i sela, jer njihova vojska gađa mete povezane sa militantnom grupom Hezbolah.

(BETA)

15:03h

U izraelskom napadu na školu u kojoj se nalaze raseljene osobe na sjeveru Pojasa Gaze ubijeno je najmanje 15 ljudi, uključujući petoro djece, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te palestinske enklave.

Izraelska vojska je saopštila da je napad bio usmjeren na desetine militanata Hamasa i Islamskog džihada koji su se okupili u školi, prenosi AP.

Napad je pogodio školu Abu Husein u Jabaliji, urbanom izbjegličkom kampu na sjeveru Gaze gdje Izrael vodi veliku vazdušnu i kopnenu operaciju duže od sedmicu.

foto: Reuters

Šef jedinice za hitne slučajeve Ministarstva u sjevernoj Gazi, Fares Abu Hamza, potvrdio je da je najmanje 15 ljudi stradalo, dodajući da je desetine ranjenih.

Prema njegovim riječima, obližnja bolnica Kamal Advan bori se sa liječenjem žrtava.

"Mnoge žene i djeca su u kritičnom stanju", rekao je Abu Hamza.

(MINA)

13:05h

Stopa nezaposlenosti stanovništva Gaze porasla je na 80 odsto od početka napada Izraela.

Privreda Gaze je od tada u potpunom kolapsu, saopšteno je iz Međunarodne organizacije rada.

Ekonomski učinak smanjen je za 85 odsto, što je gotovo sve stanovnike kojih ima 2,3 miliona dovelo do siromaštva, navela je ta agencija Ujedinjenih nacija.

Rat je izazvao "neviđenu devastaciju na tržištu rada" i u Gazi i na Zapadnoj obali.

Na Zapadnoj obali stopa nezaposlenosti je u prosjeku bila 34,9 odsto do kraja septembra, dok je privreda smanjena za 21,7 odsto u poređenju sa prethodnih 12 mjeseci, prenosi Rojters.

Prije rata, stopa nezaposlenosti u Gazi bila je 45,3 odsto i 14 odsto na Zapadnoj obali, prema agenciji.

Stanovnici Gaze su ili u potpunosti izgubili posao ili su se zaposlili na neformalnim i neregularnim pozicijama "primarno usredsređenim na obezbjeđivanje osnovnih dobara i usluga".

Izrael je napao Gazu nakon što su militanti predvođeni palestinskim Hamasom upali na jug Izraela 7. oktobra prošle godine i ubili oko 1.200 ljudi, a oko 250 ih kidnapovali, prema izraelskim podacima.

U osvetničkom ratu u Gazi je ubijeno više od 42.000 ljudi, prema podacima zdravstvenih vlasti Gaze.

Prema satelitskim podacima UN, dvije trećine infrastrukture od prije rata, što je više od 163.000 zgrada u Gazi je oštećeno ili sravnjeno s zemljom.

Izrael tvrdi da on cilja Hamas čiji se pripadnici kriju u tunelima i među civilnim stanovništvom.

(BETA)

13:04h

Sirijska vojska saopštila je da je u izraelskom napadu rano jutros u priobalnom gradu Latakiji, oko 100 kilometara sjeverno od libanske granice, ranjeno dvoje civila i oštećen vojni položaj.

U vojnom saopštenju koje su prenijeli državni mediji nije navedeno više detalja.

Izrael redovno gađa vojne lokacije u Siriji povezane sa Iranom i libanskom militantnom grupom Hezbolah.

(BETA)