UBCG: Crnogorski građani i privrednici sve više podižu kredite, depoziti rekordni

Udruženje banaka predstavilo stanje u ekonomskom i bankarskom sektoru u Crnoj Gori na godišnjoj skupštini Evropske bankarske federacije

5239 pregleda1 komentar(a)
Bratislav Pejaković (arhiva), Foto: Boris Pejović

Crnogorski građani i privrednici sve više podižu kredite u 2024. Novoodobreni krediti su u prvoj polovini godine imali rast od 28,3 odsto, navedeno je u prezentaciji bankarskog sektora u Crnoj Gori na godišnjem skupu Evropske bankarske federacije (EBF) koji je održan juče.

Na sastanku EBF i prudruženih članica u Briselu prisustvovao je generalni sekretar UBCG Bratislav Pejaković.

Na sastanku pored informacija o regionalnom stanju banaka na Zapadnom Balkanu, aktivnostima Evropske bankarske Fedracije, prezentovano je šta nosi implementacija digitalnog eura i napravljen osvrt na stanje ekonomije Njemačke koja je već drugu godinu u recesiji.

"UBCG je predstavilo presjek ekonomskog i bankarskog sektora u Crnoj Gori. Poboljšanje kreditnog rejtinga predstavlja potvrdu stabilnosti i napretka koji je Crna Gora ostvarila, uz potvrdu da postajemo predvidiv i stabilan ambijent. Prema najnovijim podacima, inflacija je u avgustu ove godine iznosila 2,2 odsto, što predstavlja najnižu zabilježenu stopu inflacije od aprila 2021. godine. Kretanje javnog duga u odnosu na BDP posljednjih godina karakteriše trend opadanja, što je primarno posljedica snažnog privrednog rasta. Međutim, kako se približavaju rokovi za otplatu velikih jednokratnih rata duga, kao što je to slučaj kod domaćih i ino obveznica, potrebno je obezbijediti sredstva za blagovremeno servisiranje duga prema povjeriocima. Projekcije kretanja duga u srednjem roku, koje su obuhvaćene fiskalnom strategijom za period 2024-2027, svjedoče o nastojanju Vladine težnje da neto dug bude usklađen sa kriterijumima iz Mastrihta tj. oko 60 odsto BDP-a, zavisno od godine", navedeno je u saopštenju UBCG.

U prezentaciji ekonomskog i bankarskog sektora u Crnoj Gori je istaknuto da crnogorski građani i privrednici sve više podižu kredite u 2024.

"Novoodobreni krediti su u prvoj polovini godine imali godišnji rast od 28,3 odsto. Depoziti u banakrskom sistemu i dalje nastavljaju da rastu, pa su tako na kraju drugog kvartala zabilježili rekordni nivo. Prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatna stopa banaka na novoodobrene poslove na kraju juna mjeseca iznosila 6,87 odsto i bila je veća za 0,61 procentnih poena u odnosu na stopu iz juna mjeseca 2023. godine. Govoreći o kamatnim stopama, navedeno je da u martu 2024. uslijedila inicijativa CBCG u pravcu smanjenja kamatnih stopa kada je u pitanju stanovništvo, što su sve banke prihvatile u akciji i snizile kamatne stope za crnogorske građane od 1-2% što je ambijent znatno približilo uslovima u razvijenim zemljama EU. Neto profit crnogorskih banaka u junu 2024. iznosio je 87,2 miliona eura, što je 31,4 odsto više u odnosu na jun 2023. Uspješno je od od 8. aprila 2024.god. implementiran PSD2 u crnogorski sistem bankarski. Usvojen je novi Zakon u vezi AML-a, odnosno Protiv pranja novca i finansiranje terorizma sa izmjenama i dopunama koji ga harmonizuje sa EU direktivama. Crna Gora u narednim mjesecima može očekivati konačnu odluku o članstvu u SEPA mehanizmu, a onda nastupa vrlo izazovan period organizacioni i tehnički kod banaka. Jedna od glavnih tema u vezi harmonizacije propisa sa EU direktivama je zatvaranje poglavlja koja su u nadležnosti CBCG i intenziviranje aktivnosti u poglavljima 4-Sloboda kretanja kapitala , 9 –Finansijske usluge i 17 – Ekonomska i monetarna unija", navedeno je iz Udruženja banaka.