Dukaj: Intenzivirati saradnju u oblasti vještačke inteligencije

Al Olama je takođe izrazio interesovanje da vidi Crnu Goru kao izlagača na narednom GITEX sajmu, prepoznajući njen potencijal u oblasti digitalne transformacije i inovacija.

1749 pregleda0 komentar(a)
Dukaj sa Al Olamom, Foto: Ministarstvo javne uprave

Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) mogli bi intenzivirati saradnju u oblasti vještačke inteligencije (AI), ocijenjeno je tokom boravka ministra javne uprave, Maraša Dukaja u Dubaiju.

Dukaj se sastao sa državnim ministrom za vještačku inteligenciju, digitalnu ekonomiju i aplikacije za rad na daljinu UAE, Omarom Sultanom Al Olamom.

„Tokom razgovora, Al Olama je istakao značaj okupljanja svjetskih lidera iz etabliranih i rastućih ekonomija, kako bi se razmijenili dragocjeni uvidi i zajednički radilo na efikasnoj implementaciji agende vještačke inteligencije, koja utiče na vlade i strateške sektore u svim ekonomijama“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Al Olama je takođe izrazio interesovanje da vidi Crnu Goru kao izlagača na narednom GITEX sajmu, prepoznajući njen potencijal u oblasti digitalne transformacije i inovacija.

Sagovornici su se složili da dvije prijateljske države treba da intenziviraju saradnju u ovim oblastima, te dogovorili naredne korake koji će omogućiti Crnoj Gori da sa što većim uspjehom unaprijedi oblast digitalne transformacije i upotrebe AI.

Dukaj je upoznao sagovornike da je Ministarstvo na čijem je čelu, u saradnji sa Svjetskom bankom (SB), pristupilo izradi mape puta za AI, te da će tokom naredne godine izraditi strateški okvir za AI u Crnoj Gori.

U tom smislu dobio je i uvjeravanja od Al Olame da će UAE podržati taj proces kroz razmjenu iskustava, koji je i prihvatio inicijativu Dukaja za potpisivanje memoranduma o saradnji u ovoj oblasti između UAE i Crne Gore.