Slučajevi nasilja i vandalizma u školama zabrinjavajući, u stalnom su porastu

Prema podacima Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija u prethodnoj godini evidentirano je ukupno 179 slučajeva nasilja

21350 pregleda8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prijavljeni slučajevi nasilja i vandalizma u školama su zabrinjavajući, u stalnom su porastu i neoslikavaju stvarno stanje, piše u Informaciji koja je objavljena na sajtu Vlade.

Prema podacima Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija u prethodnoj godini evidentirano je ukupno 179 slučajeva nasilja.

"Od navedenog broja u osnovnim školama je zabilježeno 14 slučajeva verbalnog nasilja, 33 slučaja fizičkog nasilja i 9 slučajeva sajber nasilja, dok je u srednjim školama evidentirano 18 slučajeva verbalnog nasilja, 34 slučaja fizičkog nasilja i 8 slučajeva sajber nasilja", piše u Informaciji.

Saopšteno je da je trend porasta svih oblika nasilja već duži period ozbiljan i složen problem cjelokupnog društva na koji odgovor može dati samo sinergijsko djelovanje svih društvenih aktera. , te da bi naročito trebalo da zabrine da je u porastu broj maloljetnih počinilaca nasilja kao i žrtava nasilja.

Često se kao mjesto izvršenja nasilja i vandalizma pojavljuje škola i školsko dvorište što dodatno skreće pažnju Ministarstvu prosvjete nauke i inovacija na ukazivanje ovog problema i preuzimanje dodatnih aktivnosti u cilju suzbijanja ovih pojava.

"Uz sve napore školskih timova zaduženih za prevenciju i sprečavanje vršnjačkog nasilja a čija se funkcija mora nadograditi, jako je teško pronaći načine da se zaustavi nasilje, pogotovo u dvorištima škola kada su učenici na odmorima i kada je nemoguće da nastavno osoblje isprati svaki njihov korak. Pilot projekat Asistenti za sprečavanje nasilja i vandalizma u školama je u toku dok ćemo analizu efekata imati izrađenu u julu mjesecu nakon završetka projekta. Na istom je angažovano 26 asistenata koji su raspoređeni u vaspitno obrazovnim ustanovama dominantno u centralnom i sjevernom dijelu zemlje", navodi se u Informaciji.

Dodaje se da Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija u kontinuitetu prati broj prijavljenih slučajeva nasilja u školama, te vodi evidenciju o vrstama nasilja, ponavljanju slučajeva i načinima na koje se može djelovati preventivno.

"Podaci o prijavljenim slučajevima koji se nalaze u Informacionom sistemu Ministarsva prosvjete nauke i inovacija su zabrinjavajući. Nažalost taj broj je u stalnom porastu i neoslikava stvarno stanje. U prethodnom periodu, evidentirano je ukupno 179 slučajeva nasilja. Od navedenog broja u osnovnim školama je zabilježeno 14 slučajeva verbalnog nasilja, 33 slučaja fizičkog nasilja i 9 slučajeva sajber nasilja , dok je u srednjim školama evidentirano 18 slučajeva verbalnog nasilja, 34 slučaja fizičkog nasilja i 8 slučajeva sajber nasilja".

U Informaciji se navodi i da najnoviji događaj iz Bara, kada je životno ugrožen učenik JU Gimanzija "Niko Rolović" u Baru, od strane maloljentnika koje nije učenik navedene škole, poslednji alarm da se u ovoj oblasti moraju preduzeti mjere i radnje i opomena su za cijelo društvo.

"Nasilje je, nažalost, jedan od najvećih izazova i problema na čijem rješenju zajedno moraju raditi predstavnici vlasti, sve relevantne institucije i roditelji. Bezbjedno okruženje učenika mora biti prioritet cijelog društva zbog čega je neophodno da u budućem period učinimo sve što je u našoj moći kako bismo pojave nasilja i vandalizma sveli na najmanju moguću mjeru kako kroz već preduzete aktivnosti tako i kroz nove modalitete koje će međuresorska radna grupa predložiti", zaključuje se u Informaciji.