Azemović: Dijaspora značajan partner u daljem razvoju Crne Gore

On je naglasio da Ministarstvo dijaspore u potpunosti podržava i promoviše evroatlantske vrijednosti, kao i da će nastaviti sa aktivnim radom na jačanju veza sa crnogorskom dijasporom.

2181 pregleda0 komentar(a)
Azemović i Meken, Foto: Ministarstvo dijaspore

Dijaspora ima ključnu ulogu u ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore, kazao je ministar dijaspore Mirsad Azemović na sastanku sa sa britanskom ambasadorkom u Podgorici, Don Meken.

Kako je saopšteno iz Ministarstva dijaspore, Azemović je upoznao Meken sa ključnim prioritetima i projektima tog novoformiranog resora.

“Poseban fokus stavljen je na projekat izrade softverskog registra crnogorske dijaspore, koji će na efikasan način omogućiti precizniju identifikaciju i evidenciju naših građana koji žive i rade u inostranstvu”, navodi se u saopštenju.

Azemović je naglasio strateški značaj tog projekta, jer će omogućiti bolju povezanost i saradnju sa crnogorskom dijasporom, što je jedan od ključnih prioriteta Vlade Crne Gore.

U kontekstu daljeg razvoja, Azemović je istakao važnost stvaranja povoljnog investicionog ambijenta i promocije inovativnih poslovnih modela koji bi motivisali povratak iseljenika u Crnu Goru.

"Želimo da kapital, znanje i iskustvo koje naši ljudi u dijaspori posjeduju bude investirano u našu domovinu. Prepoznajemo ogromne prirodne potencijale Crne Gore kao atraktivne destinacije za ulaganja i vjerujemo da dijaspora ima ključnu ulogu u ekonomskom i društvenom razvoju naše zemlje“, rekao je Azemović.

On je naglasio da Ministarstvo dijaspore u potpunosti podržava i promoviše evroatlantske vrijednosti, kao i da će nastaviti sa aktivnim radom na jačanju veza sa crnogorskom dijasporom.

Meken je, kako je saopšteno, istakla važnost rada Vlade sa dijasporom i značaj inicijativa koje imaju za cilj rješavanje uzroka odlaska građana iz matične zemlje.

Ona je naglasila važnost sinhronizovanih napora cijele Vlade Crne Gore u daljem unapređenju ključnih sektora.

“Meken je ukazala na dinamičnu političku i ekonomsku situaciju u zemlji, ali i na brojne mogućnosti za napredak, izražavajući podršku Azemoviću i njegovom timu u realizaciji budućih ciljeva Ministarstva”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva dijaspore su poručila da nastavljaju sa sprovođenjem svojih strateških ciljeva usmjerenih na unapređenje i stvaranje povoljnog investicionog okruženja u Crnoj Gori, prepoznavši značaj dijaspore kao značajnog partnera u daljem ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore.

Sastanku je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva dijaspore, Adel Omeragić.