Znaće se kad dolaze i odlaze s posla - ljekarima u KCCG mjere radno vrijeme

Direktor Aleksandar Radović početkom mjeseca donio odluku koja važi za sve zaposlene, a za njeno poštovanje odgovorni su rukovodioci organizacionih jedinica. Izvori “Vijesti” tvrde da se uprava na ovaj korak odlučila zbog zloupotreba radnog vremena i upisivanja prekovremenih sati, dok iz KC zvanično odgovaraju da vođenje evidencije nalaže zakon

40098 pregleda30 komentar(a)
Rukovodioci će mu podnositi račune: Radović, Foto: KCCG

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Aleksandar Radović početkom mjeseca donio je odluku prema kojoj su svi zaposleni u obavezi da se upisuju prilikom dolaska i odlaska sa posla u toj zdravstvenoj ustanovi.

Iz KCCG su “Vijestima” potvrdili da je Radović donio odluku o pisanoj evidenciji prisutnosti na radu i da su za njenu primjenu odgovorni rukovodioci organizacionih jedinica. Ova odluka, kako su pojasnili iz uprave KCCG, biće na snazi do uvođenja elektronske evidencije.

Više izvora “Vijesti” ispričalo je da se uprava KCCG na ovaj korak odlučila zbog zloupotreba, odnosno fiktivnog upisivanja prekovremenih radnih sati, ali i nepoštovanja radnog vremena.

Iz KCCG, pak, zvanično kažu da je ta ustanova dužna da postupa u skladu sa opštim i pojedinačnim propisima koji uređuju rad i radne obaveze.

“Dakle, u pogledu obaveza iz radnog odnosa, zakon uređuje kako obaveze zaposlenih, tako i obaveze poslodavaca. U tom smislu zaposleni i poslodavac su dužni da se pridržavaju obaveza propisanih zakonom, kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu. S tim u vezi, a u skladu sa Zakonom o radu, čl. 19. st. 1 tačka 7, poslodavac je dužan da vodi evidenciju o zaposlenima, koja, između ostalog, podrazumijeva i evidenciju prisutnosti na radu”, piše u odgovoru te ustanove.

Istakli su da je KCCG kao poslodavac dužan da uspostavi evidenciju prisutnosti na radu u skladu sa Zakonom o evidenciji iz oblasti rada i zapošljavanja, a koji predviđa, između ostalog, i evidenciju o radnom vremenu i časovima provedenim na radu.

“Takođe, Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, rukovodilac ustanove dužan je da obezbijedi uspostavljanje unutrašnjih kontrola, utvrđivanjem internih pravila, procedura i sprovođenje kontrola u skladu sa zakonom”, rekli su iz KCCG.

Iz ove ustanove su kazali i da je Pravilnikom o kućnom redu te ustanove, iz jula 2019. godine, propisano da su “zaposleni obavezni da budu na radnom mjestu najkasnije u vrijeme predviđeno za početak rada i sve do isteka radnog vremena, što se evidentira putem identifikacione kartice ili upisom na spisak koji se vodi radi evidencije prisutnosti zapošljenih shodno odluci direktora KCCG”.

“Do uvođenja elektornske evidencije, početkom ovog mjeseca direktor KCCG je donio odluku o pisanoj evidenciji prisutnosti na radu, što je obaveza svih zaposlenih. Za primjenu navedene Odluke odgovoran je rukovodilac organizacione jedinice. Dakle, imajući u vidu gore navedeno, upravo na osnovu evidencije prisustva na radu utvrđuje se i nepoštovanje radnog vremena”, odgovorili su iz KCCG.

Na društvenim mrežama ovog mjeseca objavljene su platne liste dijela zaposlenih u KCCG, dobijene preko platforme za slobodan pristup informacijama Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a koje su kod dijela kolega probudile sumnje o zloupotrebi prekovremenog i dopunskog rada, kao i stimulacija.

Nepravilnosti u vezi sa obračunom radnih sati u KCCG konstatovalo je prije dvije godine i tadašnje Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, koje je utvrdilo da su pojedini zaposleni u najvećoj zdravstvenoj ustanovi radili više sati nego što ih jedan mjesec uopšte i ima.

“Uočeno je da kod određenog broja zaposlenih ukupan broj sati koji se dobija sabiranjem broja sati regovnog rada, broja sati noćnog rada, broja sati prazničnog rada, broja noćno prazničnih sati, broja sati prekovremenog rada, broj prekovremeno noćnih sati, broj prekovremenih sati na dan državnih ili vrjeskih praznika, broj sati prekovremenog noćnog prazničnog rada, ukupan broj sati držurstava od 24 i 16 časova, broj sati prazničnog rada za vrijeme dežurstava, broj sati pripravnosti, kao i broj sati bolovanja, je izjednačen (744 sata) ili čak i veći (775 časova) od ukupnog broja sati u okviru januara mjeseca (31 dan x 24 sata = 744 sata)”, navelo je Ministarstvo finansija u februaru 2022. godine.