Hotelu "Budva" rok od pet dana za upotrebnu dozvolu

Resorno ministarstvo tražilo dodatnu dokumentaciju za hotel stotinjak metara od Starog grada, čiji je vlasnik kompanija "Montenegro Assets Management" biznismena Veselina Pejovića

8238 pregleda5 komentar(a)
Još bez dozvole: Hotel Budva, Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine ostavilo je rok od pet dana kompaniji “Montenegro Assets Management” biznismena Veselina Pejovića da im dostavi dodatnu dokumentaciju kako bi izdali upotrebnu dozvolu za hotel “Budva” na gradskom šetalištu, stotinjak metara od Starog grada.

Kako piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, Pejovićeva kompanija dostavila je zahtjev da im se izda upotrebna dozvola za četvorospratni hotel, ali su iz vladinog resora na čijem je čelu ministar Slaven Radunović odgovorili da zahtjev ima formalne nedostatke koji sprečavaju postupanje.

Zatražili su da im je potrebno da dostave izjavu izvođača radova da je hotel izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom i revidovanim projektom.

“Izjavu nadzornog inženjera, kao i vodećeg projektanta da je objekat izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom i revidovanim projektom, te elaborat originalnih terenskih podataka izvedenog stanja ovjeren od licencirane geodetske organizacije”, navodi se u odgovoru resornog ministarstva.

Imajući u vidu da je građevinska dozvola izdata 10. marta 2014. od tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma na ime investitora “Uniprom” DOO Nikšić, traženo je da se dostavi list nepokretnosti, jer je zahtjev za dobijanje upotrebne dozvole predat od privrednog društva na čije ime nije izdata građevinska dozvola.

“Tražene nedostatke je potrebno otkloniti i dostaviti ovom ministarstvu u roku od pet dana”, piše u rješenju.

Pejovićeva kompanija godinama unazad pokušava da dobije upotrebnu dozvolu za hotel, ali bez uspjeha.

Krajem decembra 2021. vladin resor kada je njime rukovodio ministar Ratko Mitrović odbio je zahtjev Pejovića da izda upotrebnu dozvolu za hotel “Budva”. Pejovićevu kompaniju odbila je i Vlada Duška Markovića, tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma kojim je tada rukovodio premijer, 2020. zbog istih nedostataka.

Pejović je 2014. svečano otvorio rekonstruisani hotel, kada je i saopštio da je u adaptaciju i dogradnju uložio 20 miliona eura. Hotel se sastoji od tri cjeline. Centralni dio objekta je spratnosti P+4 (prizemlje i četiri sprata), dok su istočni I zapadni aneksi spratnosti P+2 (prizemlje i dva sprata).

Kompanija “Montenegro Assets Management” ima velike planove u Budvi, jer kako su “Vijesti” objavile kod Staroga grada ona posjeduje dvije vrijedne nekretnine na kojima planira izgradnju hotelskih kapaciteta.

Pejovićeva kompanija za sada je odustala od gradnje luksuznog hotela na mjestu nekadašnjeg jednospratnog poslovnog centra, 50 metara od Staroga grada, preko puta hotela “Mogren”

To se navodi u rješenju kojim se obustavlja postupak, a koje je početkom jula potpisao tadašnji v.d. glavnog državnog arhitekte Siniša Minić.

Pejovićeva firma u tom najatraktivnijem građevinskom bloku u samom srcu Budve vlasnik je dvije nekretnine koje su u komšiluku. Samo par dana nakon što je odustao od dobijanja saglasnosti na idjeno rješenje za luksuzni hotel na mjestu poslovnog centra, sada već smijenjeni glavni državni arhitekta je 5. jula dao Pejovićevoj kompaniji saglasnost na idejno rješenje da gradi hotel na susjednoj parceli, na mjestu jednospratne kuće na početku starogradskog trga.

“Daje se saglasnost ‘Montenegro Assets Management’ na idejno rješenje arhitektonskog ugostiteljskog objekta za smještaj turista - hotela sa pet zvjezdica bruto građevinske površine podzemnih i nadzemnih etaža 3.035 kvadrata - podrum, prizemlje i pet spratova”, piše u rješenju.

Projektno rješenje, koje u urađeno u skladu sa Detaljnim urbanističkim planom “Budva centar izmjene i dopune”, kako se navodi, uklapa se oblikovno i spratnošću sa hotelom “Hemingvej” na susjednoj urbanističkoj parceli, čime je bloku dat “jedinstven reprezentativni arhitektonski izraz”.

Nikšićka kompanija “Uniprom hoteli” biznismena Veselina Pejovića prije tri godine trgovala je tu kuću, za šta je platila oko četiri miliona eura.