Mještani Ravne Rijeke bez "svog" mosta i dvije godine poslije poplava

Mještani sela kraj Bijelog Polja strahuju da će Vojska razmontirati montažni prelaz postavljen nakon poplava i ostati odsječeni od svijeta. Iz Opštine kažu da nema razloga za brigu

5599 pregleda4 komentar(a)
Montažni most u Ravnoj Rijeci, Foto: Jadranka Ćetković

Mještani Ravne Rijeke kod Bijelog Polja ogorčeni su što još nije izgrađen most na rijeci Ljuboviđi, uništen prije dvije godine u poplavama. U blizini uništenog mosta inženjerijska četa bataljona za podršku Vojske Crne Gore postavila je montažni most sredinom marta prošle godine i trebalo je da se razmontira prije šest mjeseci.

Oni su predsjednika Opštine Petra Smolovića podsjetili da je obećavao da će biti izgrađen novi most i naveli da je na to zaboravio, a da je Opština nedavno poklonila 20 hiljada eura građana za poplave u Šavniku i počela gradnju mosta za sportske terene u naselju Lješnica.

Most Bejli dužine 30 metara i nosivosti do pet tona postavljen je pored postojećeg, nakon što su domaćinstva u ovom naselju bila suočena sa velikim problemima nakon poplava.

Mještanin Momir Bošković je kazao im je predsjednik Smolović više puta obećao da će izgraditi most na Ljuboviđi.

“Očajni smo jer je samo pitanje vremena kada će Vojska doći da razmontira montažni most, a alternativni put koji bi koristili mnogo je dalji i prolazi kroz privatne parcele. Vlasnici su to odobrili kada je dovezen most koji je montiran prošle godine, i samo je pitanje vremena kada će nam zabraniti prolazak, nakon čega bi ostali odsječeni od ostatka svijeta. Ako Vojska povuče most nema ni škole, ni bolnice ni posla za nas”, kazao je on.

On je podsjetio da su prije oko pola godini dolazili predstavnici Vojske da razmontiraju most, ali da su odustali nakon što su vidjeli stanje, i da su sa tim problemom i najavi uklanjanje mosta upoznali predsjednika Opštine.

Radomir Damjanović je ispričao da su mještani od svojih sredstava platili projekat mosta, čija bi gradnja koštala oko 70 hiljada eura.

Mještani kažu da bi izgradnja mogla da teče nesmetano pored postojećeg montažnost, koji se nalazi pored tog mjesta.

Slobo Bošković je kazao da je ogorčen što je sve obećano ostalo mrtvo ime na papiru.

“Most je obećan prije dvije godine, kada nam je iz Opštine rečeno da će most graditi nakon što se završe tenderi i započnu radovi na izgradnji magistralnog puta Ribarevine - Lepenac, te da će u međuvremenu pribaviti dio potrebne dokumentacije i raspisati tender”, rekao je Bošković.

On je naveo da je nevjerovatno da grade mostove za potrebe sportskog terena u Lješnici a nemaju za most na pet kilometara od grada, koji ljudima znači život.

Most u Ravnoj rijecifoto: Jadranka Ćetković

Predsjednik MZ Ravna rijeka Gojko Nedović je kazao da je nevjerovatno da Opština nije u stanju da uradi most za jedan dio naselja a da ima ogroman priliv u budžet upravo iz te mjesne zajednice, s obzirom na to da se 40 godina vrše koncesije šume u toj MZ, tu je najveći elektroprenos i kompletno Bijelo Polje se napaja vodom sa vodoizvorišta.

“Evidentna je nebriga prema građanima Ravne rijeke. U protekle tri godine na račun MZ nije uplaćen nijedan euro. Što se tiče kapitalnih projekata jednostavno ih nema, a pored mosta za taj dio opštine nema ni postavljanja rasvjete, popravljanja puteva i drugo. Mještani smatraju da je jedino rješenje da se promijeni lokalna uprava jer nije sposobna da vodi Opštinu niti da udovolji osnovnim životnim potrebama građana”, kazao je Nedovi

Sekretar Sekratarijata za izgradnju Mensur Hajdarpašić demantovao je tvrdnje mještana.

“U trenutku kada se opština Šavnik suočila sa razornim posljedicama nedavnih poplava, koje su uništile imanja i nanijele ogromnu materijalnu štetu, osjećali smo da je naša dužnost da reagujemo. Zbog toga je Opština izdvojila 20.000 eura pomoći za ugrožene porodice u Šavniku, shvatajući da je ta donacija samo mali doprinos u pokušaju da se saniraju posljedice i pruži podrška ljudima kojima je sada najteže. Razumijemo zabrinutost i nezadovoljstvo mještana, međutim napomenjemo da su trenutne potrebe mještana u potpunosti zadovoljene. Vojska je postavila montažni most koji je funkcionalan i omogućava nesmetan prelazak, dok mještani takođe imaju pristup svojim domaćinstvima preko alternativnog puta koji je napravila lokalna uprava. Važno je istaći da ni u jednom trenutku njihovo osnovno životno funkcionisanje nije bilo ugroženo”, kazao je Hajdarpašić.

Što se tiče projekta za izgradnju novog mosta on je naveo da on nije bio finansiran od mještana, već je riječ o donaciji prof. dr Radomira Zejaka.

“Taj projekat, izrađen 2020. godine, nažalost zbog promjena zakona u 2023. godini mora biti usklađen sa novim tehničkim standardima, poznatim kao Euro kod, a neophodno je i prilagođavanje pristupnog puta na novi magistralni put Ribarevine - Mojkovac, čija je rekonstrukcija u toku. Kao potencijalno brže i efikasnije rješenje, Opština je ponudila otkup postojećeg montažnog mosta od Vojske Crne Gore. Projektovana vrijednost mosta u Ravnoj rijeci iz 2020. godine iznosi 88 000 eura, a zbog porasta cijena, Opština ove godine nije mogla da finansira njegovu izgradnju, s obzirom na to da je opštinskim budžetom bilo predviđeno 45.000 eura. Međutim, Opština je odlučna u tome da ovaj projekat predloži Vladi kako bi bio planiran u kapitalnom budžetu za narednu godinu.”, kazao je Hajdarpašić.

On je naveo i da se most na Lješnici, koji će voditi do pomoćnih terena za fudbal, ne može upoređivati sa mostom u Ravnoj rijeci.

“Izgradnja mosta na Lješnici bila je obaveza Opštine u okviru projekta izgradnje fudbalskih terena, vrijednog oko 2,5 miliona eura, koji finansira Fudbalski savez Crne Gore. Ovaj projekat donosi višestruke koristi, ne samo za budućnost generacija sportista, već i za cjelokupan razvoj grada. S druge strane, most u Ravnoj rijeci prvenstveno je namijenjen potrebama desetak domaćinstava, koja ni u jednom trenutku nisu bila ugrožena, jer im je omogućeno alternativno rješenje u vidu montažnog mosta i pristupnog puta”, rekao je Hajdarpašić.