Kineske kompanije za dronove na meti novih američkih sankcija

Kompanija Xiamen Limbach Aircraft Engine Company proizvodi motor koji pokreće ruske bespilotne letjelice velikog dometa Garpiya, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD-a. Redlepus Vector Industry Shenzhen je uključen u isporuku dronova za napade, navodi se

2121 pregleda1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Države su 17. oktobra uvele sankcije dvijema kineskim kompanijama i povezanoj ruskoj kompaniji koje su uključene u proizvodnju i isporuku dronova koje je Rusija koristila u agresiji na Ukrajinu.

Dvije kineske kompanije koje je sankcionisalo Ministarstvo finansija SAD-a su Xiamen Limbach Aircraft Engine Company i Redlepus Vector Industry Shenzhen.

Kompanija Xiamen Limbach Aircraft Engine Company proizvodi motor koji pokreće ruske bespilotne letjelice velikog dometa Garpiya, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD-a. Redlepus Vector Industry Shenzhen je uključen u isporuku dronova za napade, navodi se.

Ruski državljanin i ruska kompanija povezana sa dvije kineske kompanije takođe su navedeni u sankcijama objavljenim 17. oktobra. Riječ je o Artemu Jamščikovu, generalnom direktoru i stvarnom vlasniku TSK Vektor, koji služi kao posrednik između ranije označene ruske kompanije i dobavljača sa sjedištem u Kini za ruski projekat Garpiya.

Jamšikov takođe posjeduje i upravlja kompanijom Limited Liability Company Trading House Vector, ruskom podružnicom koja je takođe navedena u objavi o sankcijama.

Ministarstvo finansija saopštilo je da su ovo prve sankcije SAD uvedene kineskim subjektima koji proizvode kompletne sisteme oružja u partnerstvu s ruskim firmama. Prethodno uvedene sankcije kineskim entitetima ciljale su na one koji su obezbjeđivali komponente kritične za rusku vojno-industrijsku bazu.

"Rusija se sve više oslanja na stručnost stranih stručnjaka i uvoz sofisticiranih tehnologija kako bi održala svoj program naoružanja i unaprijedila svoju vojnu kampanju protiv Ukrajine", rekao je vršilac dužnosti podsekretara Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Bredli T. Smit.

"Nastavićemo da ometamo mreže koje omogućavaju Rusiji nabavku i upotrebu ovog naprednog oružja", naveo je.

Garpiye koristi Rusija u svom brutalnom ratu protiv Ukrajine, uništavajući kritičnu infrastrukturu i uzrokujući masovne žrtve, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Dron su dizajnirali i razvili stručnjaci sa sjedištem u Kini, a proizvodi se u tvornicama unutar Kine u saradnji sa ruskim odbrambenim firmama prije nego što bude prebačen u Rusiju za upotrebu protiv Ukrajine, navodi se.

Sankcije zamrzavaju svu imovinu pojedinaca i kompanija u jurisdikciji SAD-a i onemogućavaju američkim državljanima da posluju s njima.