Hamas obezglavljen

Ubistvo Jahje Sinvara, lidera palestinske militantne grupe, predstavlja veliki uspjeh za izraelsku vojsku i Benjamina Netanjahua, ali se ne zna kako će uticati na tok rata

15039 pregleda3 komentar(a)
Jahja Sinvar na fotografiji iz 2016. godine, Foto: Rojters

Jahja Sinvar, lider Hamasa i organizator napada na Izrael 7. oktobra, koji je pokrenuo rat u Gazi, ubijen je juče u neočekivanom susretu s pripadnicima izraelskih odbrambenih snaga (IDF). Njegovo ubistvo u Gazi predstavlja ogroman uspjeh za Izrael i ključni je događaj u ratnom sukobu koji traje godinu dana, ocjenjuje agencija Rojters.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je sinoć da smrt Sinvara pruža priliku za mir na Bliskom Istoku, ali je upozorio da rat u Gazi nije završen i da će Izrael nastaviti sve dok njegovi taoci ne budu vraćeni.

Ranije su izraelska vojska i policija izvršili DNK analize na tijelu za koje se vjeruje da pripada njihovom glavnom neprijatelju.

Demonstranti u Tel Avivu pozivaju na prekid vatre i hitno oslobađanje talaca nakon ubistva Sinvarafoto: Beta/AP

"Danas smo poravnali račune. Danas je zlo doživjelo udarac, ali naš zadatak još uvijek nije završen", rekao je Netanjahu u snimljenoj video izjavi. "Porodicama dragih talaca poručujem: ovo je važan trenutak u ratu. Nastavićemo punom snagom dok svi vaši voljeni, naši voljeni, ne budu kod kuće."

Izraelski ministar inostranih poslova Izrael Kac kazao je da je ubistvo Sinvara "veliki vojni i moralni uspjeh za Izrael i pobjeda za cijeli slobodni svijet u borbi protiv osovine zla radikalnog islama koju predvodi Iran". "Sinvarovo ubistvo stvara priliku za trenutnu oslobađanje talaca i za promjenu koja će dovesti do nove stvarnosti u Gazi - bez Hamasa i bez iranske kontrole", dodao je Kac

Ministar odbrane Joav Galant obratio se sinoć borcima Hamasa, rekavši: "Vrijeme je da izađete, oslobodite taoce, podignite ruke, predate se."

Američki predsjednik Džo Bajden kazao je da smrt Jahje Sinvara predstavlja trenutak olakšanja za Izraelce, dok pruža priliku za "dan poslije" u Gazi bez te militantne grupe na vlasti.

"Jahja Sinvar je bio nepremostiva prepreka za postizanje svih tih ciljeva. Ta prepreka više ne postoji. Ali pred nama je još mnogo posla", rekao je Bajden u saopštenju. "Uskoro ću razgovarati sa premijerom Netanjahuom i drugim izraelskim liderima kako bih im čestitao, razgovarao o putu za vraćanje talaca njihovim porodicama i za okončanje ovog rata jednom zauvijek, koji je izazvao toliku devastaciju nevinih ljudi.

U Izraelu, porodice talaca koje drži Hamas izrazile su nadu da bi sada moglo doći do prekida vatre koji bi omogućio povratak zarobljenika. U Gazi, stanovnici su kazali da vjeruju da će se rat nastaviti.

Sinvarova smrt bi predstavljala veliki uspjeh za izraelsku vojsku i premijera Benjamina Netanjahua, dok razorni rat u palestinskoj enklavi ulazi u drugu godinu.

Izraelski napadi u Gazi nastavljeni su i jučefoto: REUTERS

Vjeruje se da se Sinvar, koji je imenovan za glavnog lidera Hamasa nakon ubistva političkog vođe Ismaila Hanijea u Teheranu u julu, krio u mreži tunela koje je Hamas izgradio ispod Gaze tokom protekle dvije decenije.

Dugo se vjerovalo da se Sinvar okružio izraelskim taocima kako bi se zaštitio da ne bude ubijen. Međutim, u saopštenju iz kabineta Netanjahua navedeno je da se ne vjeruje da su taoci bili prisutni.

Njegova smrt bi mogla dodatno pojačati neprijateljstva na Bliskom istoku, gdje raste mogućnost šireg sukoba. Međutim, Rojters ističe da bi smrt čoveka koji je isplanirao napad prošle godine, u kojem su borci ubili 1.200 ljudi u Izraelu i zarobili više od 250 talaca, takođe mogla pomoći da se ubrzaju napori da se okonča rat koji je on pokrenuo, a u kojem je do sada stradalo više od 42.000 Palestinaca.

U Izraelu, porodice talaca koje drži Hamas izrazile su nadu da bi sada moglo doći do prekida vatre koji bi omogućio povratak zarobljenika. U Gazi, stanovnici su kazali da vjeruju da će se rat nastaviti.

Izraelski vojni radio je objavio da Sinvar ubijen tokom kopnene operacije u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze, tokom koje su izraelske trupe ubile trojicu militanata i preuzele njihova tijela. Izraelski Kan Radio objavio je da je vođa Hamasa ubijen "slučajno", a ne kao rezultat prikupljanja obavještajnih podataka. Izraelski Kanal 12 objavio je da je pješadijski bataljon, koji je djelovao zajedno sa tenkovskom jedinicom, uočio grupu muškaraca koji su trčali u zgradu. Snage su otvorile vatru koristeći tenkovske granate.

Na uznemirujućim snimcima sa lica mjesta, emitovanim u izraelskim medijima, prikazano je tijelo u uniformi, sa teškom povredom glave, na gomili ruševina u uništenoj zgradi.

Izrael nije štedio resurse u svojoj potrazi za Sinvarom, angažujući radnu grupu obavještajnih oficira, jedinica za specijalne operacije, vojne inženjere i stručnjake za nadzor u okviru Izraelske bezbednosne agencije. Ipak, na kraju izgleda da je Sinvar ubijen tokom redovne patrole, ističe agencija Asošiejtid pres.

Sinvar je bio surovi izvršilac zadataka, nekada zadužen za kažnjavanje Palestinaca osumnjičenih da su špijuni za Izrael. Postao je heroj na ulicama nakon što je odslužio 22-godišnju kaznu u izraelskom zatvoru zbog organizovanja otmice i ubistva dvojice izraelskih vojnika i četvorice Palestinaca. Nakon toga, brzo je napredovao u redovima Hamasa i postao jedan od najvažnijih lidera, posvećen eliminaciji Izraela.

Sinvar je sebe smatrao stručnjakom za izraelsku vojsku i politiku. Tečno je govorio hebrejski jezik, koji je naučio tokom više od 20 godina provedenih u izraelskim zatvorima, i bio je pokretačka snaga strategije Hamasa u posljednjih nekoliko godina: da uvjeri Izrael da je grupa odustala od borbe, pre nego što pokrene iznenadni napad.

Osobe koje su bile u kontaktu sa Sinvarom tvrde da se on nikada nije pokajao u vezi s napadom 7. oktobra prošle godine, uprkos izraelskoj invaziji u kojoj su ubijene desetine hiljada Palestinaca, Gaza je uništena i značajno je oslabljen Hamasov saveznik u Libanu - Hezbolah.

Pored njegovog brata Mohameda, visokog komandanta Hamasa, vjeruje se da je Sinvar bio posljednji vođa Hamasa na izraelskom spisku za odstrijel koji je sastavljen nakon napada 7. oktobra.

Dok se širila vijest o mogućoj smrti Sinvara, izraelski ministar odbrane Joav Galant je objavio poruku na društvenoj mreži X sa biblijskim citatom: "I progonit ćete neprijatelje svoje, a oni će pred vama od mača padati - Levitska knjiga 26. Naši neprijatelji ne mogu da se sakriju. Gonimo ih i eliminisaćemo ih."

Al-Madžd, sajt povezan s Hamasom, koji obično objavljuje informacije o bezbjednosnim pitanjima, pozvao je Palestince da sačekaju zvanične informacije o Sinvaru od same grupe, a ne od izraelskih medija, za koje je rekao da imaju za cilj da slome njihov duh.

Šef NATO-a Mark Rute juče je odgovarajući na pitanje o navodnom ubistvu Sinvara rekao: "Ukoliko je mrtav, meni lično neće nedostajati".Ranije juče, u izraelskom napadu na sjever Gaze ubijeno je 19 Palestinaca, uključujući djecu, u školi u kampu Džabalija, gdje su smješteni raseljeni ljudi, izjavio je zvaničnik Ministarstva zdravlja Gaze za Rojters. Izraelska vojska je saopštila da je na tom mjestu bilo na desetine militanata i da je izvela precizan napad na sastajalište Hamasa i grupe Islamski džihad unutar kompleksa. Hamas je negirao da je koristio školu.