Vlada poništila imenovanje u Budvi

Komisija za žalbe stavila van snage odluku o imenovanju Blanke Đurašević za pomoćnicu v.d. sekretara Sekretarijata za zaštitu imovine

22184 pregleda26 komentar(a)
Đorđe Zenović, Foto: Vuk Lajović

Komisija za žalbe Vlade Crne Gore prihvatila je žalbu nekadašnjeg pomoćnika sekretara za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđa Zenovića, te poništila odluku v.d. sekretara za zaštitu imovine Vlada Ivanovića koji je za svoju pomoćnicu nakon raspisanog konkursa imenovao Blanku Đurašević.

“Usvaja se žalba, poništava se odluka Sekretarijata za zaštitu imovine iz 17. juna i predmet vraća prvostepenom organu na ponovno odlučivanje”, piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Kako je pojašnjeno, Komisija je iz procesnih razloga poništila odluku, te navela da se nije upuštala u zakonitost rješenja u smilsu utvrđivanja činjeničnog stanja.

Iz Sekretarijata za zaštitu imovine “Vijestima” je rečeno da nije donošeno novo rješenje oko izbora pomoćnika sekretara. Komisija je obavezala Opštinu da se novo rješenje donese u roku od 20 dana.

Zenović je osporio cijeli konkurs, smatrajući da su pričinjene bitne povrede Zakona o državnim službenicima i namještanicima i Zakona o lokalnoj samoupravi, te da je javni oglas rapisan i odluka donijeta od neovlašćenog lica, zbog čega je podnio prijavu Upravnoj inspekciji.

Zenović je, kako piše u rješenju, u žalbi naveo da izražava ozbiljnu sumnju prilikom izbora u pristrasnost v.d. sekretara Vlada Ivanovića, iz razloga što je podnio prijavu za, kako tvrdi, njegovo nezakonito imenovanje.

“Zenović navodi da je tek na dan provjere saznao da je u Komisiji, koja treba da odlučuje o njegovim pravima, lice protiv čijeg nezakonitog imenovanja je podnio prijavu, odnosno v.d. sekretar, te da je zbog toga propustio da podnese zahtjev za izuzeće. Ukazao je na nepravilnosti prilikom izrade pisanog testa i na odsustvo članova Komisije u prostorijama dok su on i druga kandidatkinja raditi test. Ističe da u obrazloženju nijesu dati razlozi za ocjene kandidata po kriterijumima, kao i da se prednost daje kandidatu koji ima pravosudn ispit, iako to nije bilo propisano kao jedan od uslova oglasa, zbog čega smatra da je diskriminisan”, piše u rješenju.

Zenović je do početka aprila bio na funkciji pomoćnika sekretara za zaštitu imovine, kada mu je istekao petogodišnji mandat. On je na minulim lokalnim izborima predvodio Demokrate, da bi ih napusatiuo zbog neslaganja što ta partija na predstojećim izborima u novembru izlazi u koaliciju sa Pokretom Evropa sad. Zenović je formirao grupu birača “Pokret za Grad” koja nastupa samostalno na vanrednim lokalnim izborima.

Đurašević je na minulim lokalnim izborima bila jedna od ključnih figura liste “Budva naš grad” koju je predvodio Nikola Jovanović.

Blanka Đuraševićfoto: Privatna arhiva

Kako su “Vijesti” ranije objavile, Đurašević je na testu uspjela da ostvati 0,2 boda više od Zenovića, a na odluku o njenom izboru presudio je i položen pravosudni ispit.

“Sekretarijat za lokalnu samoupravu je na osnovu odluke o popuni slobodnog radnog mjesta putem javnog oglasa od 9. aprila ove godine raspisao javni oglas za radno mjesto pomoćnik sekretara Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva. Na javni oglas prijavili su se Blanka Đurašević i Đorđe Zenović koji u potpunosti ispunjavaju uslove javnog oglasa. Postupak po javnom oglasu sprovela je komisija. Provjera znanja, sposobnosti, kompetencije i vještina izvršena je na osnovu kriterijuma propisanih Uredbom o kriterijumima i bližem načinu sprovođenja provjere znanja, sposobnosti, kompetencije i vještina za rad u državnim organima o čemu je sačinjen izvještaj sa sprovedenog postupka 6. juna. Konstatovano je da je Blanka Đurašević na pisanom testu ostvarila 19,6 bodova, dok je strukturirani intervju ocijenjen sa 23,6 bodova, što ukupno čini 43,2 bodova. Kandidat Đorđe Zenović na pisanom testu ostvario je 20 bodova, dok je struktuirani intervju ocijenjen sa 23 boda što ukupno čni 43 boda”, piše u odluci Ivanovića koju je poništila vladina Komisija za žalbe.

Vlado Ivanovićfoto: Vuk Lajović

V. d. sekretara za zaštitu imovine, kako piše u odluci, je 14. juna nakon dobijanja izvještaja o provjeri znanja, a shodno članu 48 Zakona o državnim službenicima i namještenicima obavio usmeni razgovor sa kandidatima o čemu je sačinjen zapisnik.

“Imajući u vidu da je kandidatkinja Blanka Đurašević bolje ocijenjena u postupku provjere znanja, sposobnosti, kompetencija i vještina, te da ima položen pravosudni ispit (za razliku od Đorđa Zenovića), to je odlučeno da bude izabrana za pomoćnika”, piše u odluci koju potpisuje Ivanović.

Božovićevom kabinetu nedostaje dostavljač pošte

Kabinet pritvorenog predsjednika Opštine Mila Božovića još nije kompletiran, zbog čega je Sekretarijat za lokalnu samoupravu raspisao interni oglas za popunu dva slobodna radna mjesta.

Riječ je o samostalnom savjetniku za praćenje vanrednih situacija sa prijemom u radni odnos na neodređeno vrijeme. Takođe, oglas je raspisan i za prijem samostalnog referenta - dostavljač pošte na neodređeno vrijeme.

Interni oglas je raspisan za zaposlene u administraciji, tako da ukoliko ova dva radna mjesta ne mogu biti popunjena od ljudskih resursa sa kojima raspolaže administracija, biće raspisan javni oglas.