UŽIVO Izraelska vojska objavila snimak posljednjih trenutaka Sinvara, SZO tvrdi da su svi stanovnici Gaze gladni

Hezbolah je najavio "novu i eskalirajuću fazu" u svom ratu s Izraelom i saopštio da je od početka izraelskih kopnenih operacija u Libanu ubio 55 izraelskih vojnika i ranio 500.

25839 pregleda7 komentar(a)
Detalj iz snimka koji navodno prikazuje posljednje trenutke Sinvara, Foto: REUTERS
18.10.2024. 13:24h
07:16h

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je u četvrtak sa svojim kolegama iz Saudijske Arabije i Katara o tekućim naporima da se okonča sukob između Izraela i Hamasa i osigura oslobađanje talaca nakon smrti vođe Hamasa Jahje Sinvara, prema izvještajima iz Ministarstva.

"Državni sekretar je razgovarao o tekućim naporima za period nakon sukoba u Gazi, koji osiguravaju da Hamas ne ostane na vlasti i pruži narodu Gaze priliku da obnovi svoje živote i ostvari svoje težnje", navodi se u saopštenju o Blinkenovom telefonskom razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije, princem Fejsalom bin Farhanom Al Saudom.

Takođe su razgovarali o situaciji u Libanu i hitnoj potrebi da se dostavi humanitarna pomoć svim ugroženim stanovnicima, navodi se u izvještaju.

07:12h

Misija Irana pri Ujedinjenim nacijama izjavila je da će okolnosti smrti Jahje Sinvara u aktivnoj ratnoj zoni ojačati "duh otpora".

"Kada muslimani ugledaju šehida (mučenika) Sinvara kako stoji na bojnom polju - u borbenoj opremi i na otvorenom, ne u skrovištu, suočen s neprijateljem - duh otpora će biti ojačan", navodi se u izjavi misije na društvenoj mreži X.

"On će postati uzor za omladinu i djecu koja će nastaviti njegov put prema oslobađanju Palestine. Dokle god postoje okupacija i agresija, otpor će trajati, jer šehid ostaje živ i izvor inspiracije", stoji u izjavi.

Zajedno sa Hezbolahom, Hutima i drugim grupama, Hamas je dio saveza predvođenog Iranom koji obuhvata Liban, Jemen, Siriju, Gazu i Irak, a koji napada Izrael i njegove saveznike od početka rata Izraela u Gazi. Oni navode da neće prestati s napadima na Izrael i njegove saveznike sve dok se ne postigne primirje u palestinskoj enklavi.