Ice-T: Od kontroverzi se ne zarađuje lako, ali koja je poenta pravljenja pjesme ako nekoga ne iritira

"Dobićeš mnogo pažnje, ali onda ti trebaju advokati. Zato, nemoj samo da kažeš nešto glupo, pa da se povučeš – ako ćeš nešto da kažeš, stani iza toga", kazao je slavni reper

5179 pregleda1 komentar(a)
Ice-T, Foto: Shutterstock

Američki reper Ice-T jedna je od najznačajnijih figura hip hopa sa kraja 80-ih i iz 90-ih godina prošlog vijeka, koje je obilježio kontroverznim pjesmama. Slavni muzičar iz Njuarka značajno je doprinio popularizaciji gengsta repa, često je bio optuživan da koristi kontroverze kako bi stekao popularnost. Sada je u intervjuu za Gardijan kazao se kontroverzama ne može lako zaraditi novac i preporučio onima koji se bave takvom muzikom da angažuju advokata.

Upitan da li je zbog bure oko pjesme "Cop Killer" (Ubica policajaca), koju je 1992. objavio sa krosover bendom Body Count, bilo trenutaka kada je osjećao pritisak ili sumnjao u sebe, reper je odgovorio odrečno.

"Nisam zaista sumnjao u sebe, ali pritisak je stigao kad su počeli da stižu prijetnje bombom Warner Brosu. Ja sam bacio kamen, to je moj pritisak. Ali kad bi drugi ljudi mogli biti povrijeđeni, to je stresno. Ali imam vijest za ljude: ko god misli da je kontroverza način da zaradiš novac, nije. Dobićeš mnogo pažnje, ali onda ti trebaju advokati. Zato, nemoj samo da kažeš nešto glupo, pa da se povučeš – ako ćeš nešto da kažeš, stani iza toga", odgovorio je Ice-T.

Američki reper nikad se nije plašio kontroverznih tema, a tako je i danas.

"Ne petljam se s ljudima koji se plaše da će biti 'otkazani'. Neko je jednom rekao: 'Ice-T je jedina osoba koja radi stvari koje totalno ugrožavaju njegovu karijeru, samo da bi ostao budan'. Ali, ako nećemo da pomjeramo granice, zašto uopšte praviti pjesmu? Trebalo bi da neke ljude iritira", istakao je on. Kada je osnovao Body Count, crnac koji izvodi kombinaciju metala i repa bio je prilično rijdak prizor, ali reper kaže da nije puno razmišljao o tome.

"Nisam se previše brinuo o tome, samo sam pokušavao da radim svoju stvar. Naravno, dobro je vidjeti kako se žanrovi spajaju i mijenjaju, ali to nije bila moja agenda. Moja agenda je bila jednostavna: da sviram u bendu sa Ernijem Sijom. Na turneji po Evropi sa Public Enemyem, primjetio sam kako klinci prave 'šutke' uz brze rep stvari, i to je bila ideja za Body Count - da napravim rok bend koji će izvoditi brže stvari. Nije bilo kao: 'Hajde da uvedemo crnce u priču'. Samo sam radio ono što sam želio", zaključio je Ice-T.