DRI: Negativno mišljenje na usklađenost poslovanja diplomatsko-konzularnih predstavništava u Kini i SAD

Državna revizorska institucija izrazila uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja Ministarstva vanjskih poslova

2822 pregleda0 komentar(a)
Foto: DRI

Državna revizorska institucija (DRI) izrazila je negativno mišljenje na usklađenost poslovanja diplomatskih predstavništava Crne Gore u Pekingu, Vašingtonu i Njujorku za 2023. godinu sa propisima i uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja Ministarstva vanjskih poslova.

Revizijom je revidirano materijalno finansijsko poslovanje ambasade u Kini sa sjedištem u Pekingu, ambasade u Sjedinjenim Američkim Državama sa sjedištem u Vašingtonu, Generalnog konzulata u SAD sa sjedištem u Njujorku, Stalne misije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama (UN) sa sjedištem u Njujorku za 2023, uključujući i aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova koje se odnose na poslovanje tih predstavništava.

Mišljenje je donio nadležni Kolegijum u sastavu: predsjedavajući Senatu DRI, senator Nikola N. Kovačević (rukovodilac) i senator Zoran Jelić (član).

"Revizijom pravilnosti finansijsko-materijalnog poslovanja revidiranih predstavništava utvrđene su neusklađenosti poslovanja sa: Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o javnim nabavkama, Uredbom o načinu vođenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari i o popisu stvari u državnoj svojini, Uredbom o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, Uredbom o načinu sprovođenja nabavki za diplomatska i konzularna predstavništva Crne Gore u inostranstvu, Uputstvom o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini, kao i sa internim aktima Ministarstva kojim je uređeno poslovanje DKP-a", saopštio je DRI.

Kažu da su, revizijom pravilnosti finansijskih i drugih radnji Ministarstva vanjskih poslova koje se odnose na poslovanje revidiranih diplomatsko-konzularnih predstavništava, utvrđene neusklađenosti sa Uredbom o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština, Pravilnikom o obliku, sadržini, načinu popunjavanja i dostavljanja jedinstvenog obrasca Izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Uputstvom o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini, kao i sa internim aktima i procedurama Ministarstva.

Ministarstvo vanjskih poslova i diplomatska predstavništva Crne Gore u Kini sa sjedištem u Pekingu, SAD sa sjedištem u Vašingtonu i Njujorku (Ambasada, Konzulat i Stalna misija Crne Gore pri UN) su dužni da do 17. novembra dostave DRI-u Akcioni plan za realizaciju preporuka, a do 17. aprila 2025. godine Izvještaj o realizaciji preporuka.

Zbog izraženog negativnog mišljenja i utvrđenih nepravilnosti, izvještaj o reviziji pravilnosti poslovanja diplomatskih predstavništava dostavlja se na upoznavanje skupštinskom Odboru za međunarodne odnose i iseljenike. Izvještaj se dostavlja shodno Protokolu o saradnji Vrhovnom državnom tužilaštvu na ocjenu i mišljenje u dijelu koji se odnosi na imovinu Ambasade Crne Gore u Kini.

Izvještaj je dostupan na zvaničnoj internet stranici DRI-a.