Književno veče Tanje Bakić večeras u Budvi

Večeras u Budvi o radu i stvaralaštvu crnogorske autorke

707 pregleda0 komentar(a)
Tanja Bakić, Foto: Privatna arhiva

Autorsko veče pjesnikinje, književne prevoditeljke i autorke muzičkih biografija Tanje Bakić, biće upriličeno večeras u Budvi u holu Akademije znanja u 19 časova.

Moderatorka književne večeri, koju organizuje Narodna biblioteka Budve, biće Stanka Stanojević.

Tanja Bakić je doktorirala je iz oblasti engleske književnosti na Univerzitetu Crne Gore, dok je naučni i istraživački rad ostvarila na Harvardu. Djelovi njene doktorske disertacije o Vilijamu Blejku objavljeni su kao poglavlje u naučnoj monografiji, ali i u naučnim časopissima.

Prvu knjigu poezije objavila je sa 15. godina, dok je “Intertekst” iz 2022. njena posljednja poetska knjiga. Njena poezija zastupljena je u internacionalnim antologijama i časopisima, a posljednjih 15 godina aktivno se bavi prevođenjem poezije, romana, kratkih priča, tekstova...

Predstavljala je Crnu Goru na World Expo Dubai 2020. Dobitnica je stipendije Ministarstva nauke Crne Gore za doktorska istraživanja, nagrade Srednjoevropske inicijative za književnost, stipendije britanske Asocijacije za istraživanja u modernoj humanistici, rezidencije Internacionalne kuće autora u Gracu, stipendije Foruma slovenskih kultura, Cankarjeve rezidencije u Ljubljani, Traduki rezidencije i brojnih drugih. Dva puta je po izboru međunarodnog žirija istoričara umjetnosti bila izabrana za predstavnicu Crne Gore na Bijenalu umjetnika Evrope i Mediterana, a dva puta je bila pozvana da govori na skupu o Vilijamu Blejku u galeriji Tate Britain u Londonu...

Prevodila je crnogorske autore na engleski i obrnuto... Objavila je muzičke biografije “Voodoo Child: Priča o Džimiju Hendriksu” (Nova knjiga, 2013) i “Brajan Džons i njegov bend” (Nova knjiga i JU RVP, 2019).