Kaluđerović: Nadam se da će Zeta uskoro imati čast da izgradi spomenik Amfilohiju

Direktor KIC-a “Zeta” Branko Noković rekao da je Zeta "korijen današnje Crne Gore" i da "mi nemamo namjeru ništa da mijenjamo iz naše istorije"

13681 pregleda75 komentar(a)
Foto: SNP

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović kazala je kako se nada da će Zeta, u dogovoru sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve, “uskoro imati čast" da izgradi spomen-obilježje bivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

U Kulturno-informativnom centru "Zeta" sinoć je održano književno veče posvećeno stvaralaštvu nobelovca Iva Andrića, a skupu su prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom, predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović, ambadador Srbije Nebojša Rodić, te poslanici SNP-a Slađana Kaluđerović i Bogdan Božović.

"Poslanica Kaluđerović je, uz pozdrav svima prisutnima, iskazala posebno zadovoljstvo zbog prisustva mitropolita Joanikija, naglasivši tim povodom da je Zeta počastvovana i da se raduje njegovom prisustvu, i iskazala nadu da će Zeta, u dogovoru sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom 'uskoro imati i čast da izgradi spomen-obilježje blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju'”, saopštio je KIC "Zeta".

Vlada je prošlog mjeseca dala saglasnost Opštini Berane za podizanje spomenika Amfilohiju, koji je preminuo 2020. godine.

U saopštenju piše da je Joanikije govorio o životnom putu i poetici Andrića, na temu „Stvaralački nemiri Iva Andrića“.

Direktor KIC-a “Zeta” Branko Noković je, kako je saopšteno, rekao da je Zeta "korijen današnje Crne Gore": "Mi nemamo namjeru ništa da mijenjamo iz naše istorije. Mi se njome ponosimo, ona je za nas sveta kao što je sveta i naša crkva, a mi smo tu da to uvijek i na svakom mjestu posvjedočimo”.