Tucak: Nemojte od vaterpola da pravite drugi sport

U Svjetskom kupu bi, naime, trebalo da budu testirana nova pravila, ali otpor postoji - javno je glas digao selektor vaterpolista Hrvatske Ivica Tucak

2232 pregleda4 komentar(a)
Tucak podržava jedini čelendž od predloženih izmjena, Foto: Shutterstock

Pravila igre u vaterpolu bi ponovo mogla da se mijenjaju, objavila je Međunarodna organizacija vodenih sportova.

U Svjetskom kupu bi, naime, trebalo da budu testirana, ali otpor postoji - javno je glas digao selektor Hrvatske Ivica Tucak.

Ako nova pravila zažive dimenzije bazena bi se sa 33 smanjile na 25 metara, skratilo bi se vrijeme za napad sa 30 na 25 sekundi, kao i vrijeme drugog napada sa 20 na 15 sekundi. Takođe, isključeni igrač bi umjesto 20 bio van igre 15 sekundi, uveo bi se i čelendž za trenera (traženje VAR pregleda) spornih situacija i to - brutalne igre, peterca, kornera... Ističe se da bi, ako je trenerov zahtjev ispravan, on imao pravo na još maksimalno dva po utakmici.

Tucak je bio jasan, ne dopadaju mu se te ideje:

- Promjene je inicirao Deneš Kemenj, bivši trofejni selektor Mađarske. Kontaktirao je s nama, trenerima, a ja sam mu pismeno odgovorio da vaterpolo tada ne bi bio isti sport. Jedino je predlog za čelendž opravdan - rekao je Tucak hrvatskim medijima.

Sadašnja pravila su dobra, ali neka treba korigovati, smatra bivši trener Jadrana iz Herceg Novog.

- Ne treba nam 20, 30 isključenja. Utakmice su kratke, traju jedva 60 do 65 minuta. Glavni je problem nedostatak interesovanja, nema publike i to je problem koji mora da se rješava. U Bergamu 2015. smo u Svetskoj ligi igrali po novim pravilima, sa skraćenim dimenzijama. I pričalo se da ih je inicirao Felipe Perone, a njegova Barseloneta igra u podne pred 200 gledalaca umjesto uveče pred šest hiljada. Znam da su mnogo selektori protiv promjena, ali su u svjetskom vaterpolu ostali pri želji da se pokuša. Stav trenera nije bitan - istakao je Tucak.

Ima ideju:

- Prvenstveno treba dozvoliti veći broj tajm-auta. To ljudi vole da čuju, a konačno i trenerima daje mogućnost dodatnih taktičkih promjena. Treba produžiti i pauzu s tri na pet minuta, jer svaki sport ima poluvrijeme. Možda treba dodati i bonus tajm-aut u posljednja dva minuta kao što ima košarka - zaključio je Tucak.