Učenicima šavničkog Obrazovnog centra održano predavanje o štetnosti duvanskih proizvoda

"Cilj ovih aktivnosti je da učenicima ukažemo na štetnost konzumiranja duvanskih proizvoda na njihovo zdravlje", sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) Domagoj Žarković

1341 pregleda0 komentar(a)
Sa predavanja, Foto: Crnogorsko društvo za borbu protiv raka

Sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) Domagoj Žarković posjetio je Obrazovni centar u Šavniku i tom prilikom srednjoškolcima, kao i učenicima starijih razreda u osnovnoj školi, održao predavanje o problemima koje izaziva konzumiranje duvanskih proizvoda u školskom uzrastu.

„Predstavljen je Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda i njegovi članovi koji se najviše odnose na vaspitno obrazovne ustanove. Naglašeno je, kao i uvijek prilikom ovakvih posjeta i razgovora sa učenicima, koliko je štetno pušenje i sve njegove negativne posljedice koje, prvenstveno, utiču na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti. Kod nas, nažalost već u osnovnoj školi počinje da se puši, da bi broj pušača u srednjoj školi bio previsok u odnosu na ostale razvijene evropske zemlje“, stoji u saopštenju za javnost.

Podsjećaju da je i prvim Zakonom koji je donesen prije 20. godina, kao i onom iz 2019. godine koji je na snazi, pušenje zabranjeno u školskim i vaspitno-obrazovnim ustanovama.

„Na predavanju je naglašen i uticaj konzumiranja duvanskih proizvoda na razvoj raznih vrsta kancera, osobito pluća, kao i oboljenja srca i krvnih sudova. Pored datih uputstava učenicima, kao i onog osnovnog da je daleko najbolje nikada ne početi sa pušenjem, apelujemo na sve, pogotovo djecu školskog uzrasta, da ne počinju nikada pušiti. Ukoliko su već probali i eventualno postali pušači dat im je savjet da moraju obavezno da ostave pušenje i odviknu se od konzumiranja duvanskih proizvoda, kako bi sačuvali ono najvažnije, a to je zdravlje“, poručio je Žarković.

Kako je istakao, početak školske godine rezervisan je za obilazak škola, stalnu aktivnost Crnogorskog društva za borbu protiv raka, a prilikom obilazaka ne zaboravljaju ni škole na sjeveru.

„Cilj ovih aktivnosti je da učenicima ukažemo na štetnost konzumiranja duvanskih proizvoda na njihovo zdravlje“, istakao je Žarković.

On je u Šavniku razgovarao i sa direktorom Obrazovnog centra, Bajom Zorićem, a izrazio je i žaljenje što u Obrazovnom centru uči „manje od sto učenika, što predstavlja mali broj u odnosu na neka prethodna vremena“.