Lekić: Prenio sam što mi je saopšteno u sudnici, neka sudovi sami vide šta su radili sa predmetom i gdje je on bio

Odgovor advokata Apelacionom sudu

5006 pregleda0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović

Samo sam prenio ono što mi je saopšteno u sudnici integralno, a to šta su sudovi i to Apelacioni i Viši u Podgorici radili sa predmetom i njihove pisarnice i gdje je on bio, a naročito koliko predmetu treba da stigne sa višeg sprata na niži sprat u istoj zgradi i koliko treba vremena da se odluči po žalbi, neka ti sudovi sami vide.

To je, u izjavi za "Vijesti", povodom današnjeg reagovanja Apelacionog suda, kazao advokat Damir Lekić, branilac ukrajinskog državljanina Vitalija Grečina, jednog od optuženih za trgovinu ljudima.

Kaže da je predsjednik vijeća na ročištu bio saopštio da se ročište glavnog pretresa pred Višim sudom odlaže zbog kasne dostave spisa predmeta od strane Apelacionog suda i koordinacije pisarnice tog suda sa pisarnicom Višeg suda i predsjednikom vijeća da predmet u njegove ruke blagovremeno stigne.

"Da li je tačna ili nije tačna ta informacija nije na meni kao braniocu da provjeravam niti bi se u ovom slučaju uopšte bavio tim. Zna se čije su to stvari, ko njima mora da se bavi i da ih provjerava. Ja sam samo kao branilac koji je bio zgrožen kada je čuo zbog čega nisu ispunjene procesne pretpostavke za održavanje tako složenog i kompleksnog predmeta, hitne prirode, koji razlog je potpuno banalan i blago rečeno neozbiljan i neprimjeren, prenio riječi sa ročišta glavnog pretresa koje je saopštio predsjednik vijeća i to da se zbog kasne dostave spisa predmeta od strane Apelacionog suda Crne Gore i koordinacije pisarnice tog suda, sa pisarnicom Višeg suda u Podgorici i predsjednikom vijeća da u njegove ruke predmet blagovremeno stigne odlaže ročište glavnog pretresa.

"Kao neko ko brine o zaštiti elementarnih ljudskih prava mojih branjenika, naročito onih koji se nalaze u istražnom zatvoru i to već duži vremenski period, i to u postupku gdje, blago rečeno, nema dokaza za postojanje osnovane sumnje za krivični progon, ovaj razlog za odlaganje mi je bio potpuno neprihvatljiv i samo sam prenio ono što mi je saopšteno u sudnici integralno, a to šta su sudovi i to Apelacioni i Viši u Podgorici radili sa predmetom i njihove pisarnice i gdje je on bio, a naročito koliko predmetu treba da stigne sa višeg sprata na niži sprat u istoj zgradi i koliko treba vremena da se odluči po žalbi neka ovi sudovi sami vide.

"Ja u svemu ostajem pri navodima koje sam saopštio, koji se odnose na neažurnost, nerad i drugo, kao i na stanje u crnogorskim sudovima koje je loše, koje ćemo nažalost svi osjetiti, o kojem pričaju čak sad javno i pojedine sudije i koje mora da se što prije poboljša. Konačno, fakat je porazan i to da je po žalbi odbrane iz Višeg suda u Podgorici otišao predmet u Apelacioni sud Crne Gore, te da zbog postupanja tih sudova i njihovih pisarnica predmet nije blagovremeno stigao u ruke sudećeg sudije kako bi isti mogao da održi suđenje, a što je neprihvatljivo", kazao je Lekić.

Advokat smatra da je njegov stav ispravan i navodi sljedeće:

"Posebno je simptomatično da ovo što Apelacioni sud Crne Gore govori da je 10.10 dostavio spise predmeta Višem sudu u Podgorici, a da je o tome isti opet pisanim putem dana 16.10. imao potrebu da obavijesti postupajućeg sudiju - predsjednika vijeća, što zapravo upućuje na tačnost ovih, a i prethodnih navoda advokata Damira Lekica, jer da nije tako, zašto bi ga dva puta obavještavao".