Krapović u Briselu: Crna Gora pruža aktivan doprinos realizaciji zadataka sa NATO agende

Ministar odbrane ukazao na važnost očuvanja stabilnosti na Zapadnom Balkanu i na neophodnost da region ostane u fokusu međunarodne zajednice

2304 pregleda3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
18.10.2024. 14:42h

Crna Gora pruža aktivan doprinos realizaciji zadataka sa NATO agende, imajući u vidu važnost usaglašenog i posvećenog savezničkog djelovanja, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović, na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u Briselu, u formatu ministara odbrane NATO zemalja (NAC).

On je tokom drugog dana sastanka istakao da će naša država nastaviti da ulaže potrebne napore u cilju operacionalizacije usvojenih planova odbrane, popune novog modela snaga i adaptiranja NATO komandne strukture.

Naglasio je i da će Crna Gora nastaviti da doprinosi jačanju pozicije Alijanse na istočnom krilu kroz angažman pripadnika Vojske Crne Gore u okviru borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj.

Govoreći o regionu Zapadnog Balkana, Krapović je još jednom ukazao na važnost očuvanja stabilnosti u ovom dijelu Evrope i na neophodnost da ovaj region ostane u fokusu međunarodne zajednice.

foto: Ministarstvo odbrane

"Drugog dana sastanka Sjevernoatlantskog savjeta, ministri odbrane razgovarali su o procesu transformacije Alijanse, naglasivši važnost očuvanja transatlantskog jedinstva i odlučnog pristupa implementaciji ključnih zadataka. Budući da jedan od prioriteta za naredni period ostaje jačanje položaja odvraćanja i odbrane, dat je osvrt na najznačajnije odluke donijete tokom nedavno održanog Samita u Vašingtonu i sagledana dinamika nastavka započetih aktivnosti", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Razgovarano je o daljoj implementaciji usvojenih koncepata, te o jačanju strukture snaga i prilagođavanju komandne strukture. Zaključeno je da će poseban fokus biti na dostizanju izvršnosti usvojenih planova odbrane, najobuhvatnijih od perioda Hladnog rata, a koji podrazumijevaju aktivan doprinos svih saveznica kako bi se u značajnoj mjeri ojačala spremnost na nivou NATO-a.

Krapović i novi generalni sekretar NATO-a Mark Rutefoto: Ministarstvo odbrane

Krapović naveo je da je protekli Samit ukazao na važnost posvećenog pristupa svih saveznica kako bi se uspješno finalizovali započeti procesi "zahvaljujući kojima ćemo Alijansu učiniti nikad snažnijom i spremnom za novu eru kolektivne odbrane."

"Ministri su razgovarali i o savezničkom doprinosu međunarodnim misijama i operacijama, imajući u vidu važnost projektovanja stabilnosti van granica Alijanse. U tom pogledu, naglašen je značaj zajedničkog djelovanja cjelokupne međunarodne zajednice, budući da borba protiv terorizma zahtijeva snažan i uvezan odgovor svih relevantnih aktera", piše u saopštenju.