Usvojen Poslovnik o radu Opšte sjednice Vrhovnog suda: Kandidati iz Vrhovnog suda ne mogu glasati

To je bio ključni korak kako bi se nastavio izbor najvažnije pozicije u pravosuđu

24947 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sudije Vrhovnog suda na Opštoj sjednici usvojile su Poslovnik o radu što je bio i ključni korak kako bi se nastavio izbor najvažnije pozicije u pravosuđu.

Sudski savjet je početkom jula raspisao javni oglas za predsjednika Vrhovnog suda ali taj posao nije mogao biti okončan dok se nije usvojio Poslovnik o radu Opšte sjednice, kojim će se urediti budući rad i način glasanja.

U usvojenom Poslovniku, a u koji su Vijesti imale uvid, piše u članu 29 piše da ako su prijavljeni kandidati za izbor predsjednika Vrhovnog suda, sudija Vrhovnog suda i lice iz čl. 33 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama koje nije sudija Vrhovnog suda, kandidat koji je sudija Vrhovnog suda ne učestvuje u radu sjednice, glasanju i odlučivanju, a ukupan broj sudija Vrhovnog suda od kojeg se računa većina se umanjuje za glas sudije Vrhovnog suda koji je kandidat.

Upravo sporenje oko načina da li bi trebalo dozvoliti glasanje sudijama Vrhovnog suda, a koji su i kandidati na javnom oglasu za predsjednika Vrhovnog suda, bilo ključno zbog čega se i prolongirao rad na Nacrtu Poslovnika o radu Opšte sjednice Vrhovnog suda.

Izbor predloga kandidata za predsjednika Vrhovnog suda će i dalje biti tajan.

Članom 32 Poslovnika uređeno je da sudija može zaokružiti najviše tri kandidata sa glasačkog listića. Kada sudija popuni glasački listić, ubacuje ga u glasačku kutiju, a član Komisije označava da je sudija glasao.

Ni ovim Poslovnikom nije se uredilo kako da se ubuduće izbjegnu "bijeli listići" odnosno mogućnost da sudije ne zaokruže nikog od prijavljenih kandidata sa liste.

Ako je listić nepopunjen smatraće se nevažećim.

Predlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda sadrži sve kandidate koji su dobili više od polovine glasova ukupnog broja sudija Vrhovnog suda i mora biti obrazložen.

"Ako niko od prijavljenih kandidata ne dobije potrebnu većinu u prvom krugu glasanja, glasanje će se ponoviti između kandidata koji su dobili više od četvrtine glasova ukupnog broja sudija Vrhovnog suda. Ako u ponovljenom glasanju niko od kandidata ne dobije potrebnu većinu, odnosno više od polovine glasova ukupnog broja sudija Vrhovnog suda, Opšta sjednica Vrhovnog suda će konstatovati da predlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda nije utvrđen", piše u dokumentu.

U pnovljenom glasanju primjenjuju se odredbe Poslovnika koje važe i za prvi krug glasanja.

Poslovnik stupa na snagu i primjenjuje se danom donošenja.