Šefica Evropske komisije naredne sedmice u posjeti Crnoj Gori

Ursula fon der Lajen će održati razgovore sa liderima država Zapadnog Balkana

5097 pregleda1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen naredne sedmice ide na razgovore sa liderima država Zapadnog Balkana, najavljeno je iz te institucije.

Prema zvaničnom kalendaru, ona će u periodu između 23. i 26. oktobra posetiti Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i na kraju zapadnobalkanske turneje Crnu Goru.

Prema zvaničnicima EK, posjeta će biti potvrda posvećenosti Evropske komisije zemljama regiona.

Ovo će takođe biti prilika da Fon der Lajen promoviše Plan rasta, najveći paket Evropske unije (EU) do sada za region.

Radi se o finansijskom paketu od šest milijardi eura, koji će se zemljama regiona raspodijeliti shodno broju stanovnika i domaćem bruto proizvodu. Zemlje će iz tog paketa dobiti jedan dio u obliku grantova, odnosno bespovratne pomoći i drugi dio u obliku povoljnih kredita.

EK bi trebalo da prije posjete predsjednice te institucije i formalno usvoji reformske agende za pet zemalja Zapadnog Balkana.

Jedino je Bosna i Hercegovina izuzeta, jer Briselu nije dostavila kompletnu reformsku agendu ,ali je EK dala vremena zemlji da upotpuni taj dokument.

Premijeri šest država Zapadnog Balkana su na samitu Berlinskog procesa 14. oktobra potpisali novi akcioni plan za jedinstveno regionalno tržište, kao sastavni dio Plana rasta EU za Zapadni Balkan.