OD Luka Bar: Nema zaposlenih sa registrovanim zdravstvenim problemima, ali će biti urađene analize krvi

Oni su napomenuli da se u Luci Bar vrše i redovna mjerenja parametara kvaliteta vazduha kako bi se utvrdio uticaj lučkih radnih operacija na kvalitet vazduha, kako na lučkom području, tako i u okruženju, što radi CETI

8941 pregleda3 komentar(a)
Foto: Luka Bar

Radnici "Luka Bar" AD koji rade na pretovaru koncentrata bakra biće podvrgnuti vanrednim ljekarskim pregledima u specijalizovanim medicinskim ustanovama tokom kojih će biti sprovedena i analiza sadržaja metala u krvi.

To su „Vijestima“ kazali iz Odbora direktora Luke Bar. Analiza sadržaja metala u krvi ne spada u testiranja koja obuhvataju redovni ljekarski pregledi koje lučko-tranportni radnici obavljaju jednom godišnje o trošku komapnije.

Navode da u ovom momentu u toj državnoj kompaniji nema zaposlenih sa registrovanim zdravstvenim problemima.

Ističu razliku u karakteristikama tereta koju su predmet pretovara u AD Luka Bar i "Port of Adria", kod čijih su radnika angažovanih na pretovaru koncentrata olova zabilježene velike vrijednosti ovog metala u krvi.

Iz OD su poručili da je sistem zaštite i zdravlja na radu u Luci Bar u potpunosti je usklađen sa Zakonom o zaštiti i zdravlju na radu i ostalim elementima regulative koja se odnosi na predmetnu oblast.

“Svaki zaposleni, prije nego se rasporedi na konkretno radno mjesto, obavezno pohađa obuku iz oblasti zaštite i zdravlja na radu, koja se izvodi od strane ovlašćene eksterne organizacije, a, uz to, zaposleni koji su angažovani u pretovarnim operacijama sa opasnim teretima moraju posjedovati sertifikat sa rad sa tom vrstom tereta, koja se izdaje od strane Ministarstva unutrašnjih poslova“, kazali su.

Kako navode, u Aktu o procjeni rizika za sva radna mjesta su analizirani rizici i definisane mjere prevencije. Radno mjesto lučko-transportni radnik pripada grupi radnih mjesta sa povećanim rizikom i svi zaposleni na tom radnom mjestu, o trošku Luke jednom godišnje obave ljekarske preglede, a izvještaji sa ljekarskih pregleda se odlažu u ličnim zdravstvenim kartonima svakog zaposlenog u Domu zdravlja Bar, a u slučaju da se prilikom pregleda utvrde zdravstveni problemi bilo koje vrste o tome ljekar medicine rada obavještava zaposlenog i službenika zaštite na radu radi davanja preporuka oko daljeg medicinskog tretmana.

Oni su napomenuli da se u Luci Bar vrše i redovna mjerenja parametara kvaliteta vazduha kako bi se utvrdio uticaj lučkih radnih operacija na kvalitet vazduha, kako na lučkom području, tako i u okruženju, što radi CETI.

“Može se, na osnovu Izvještaja o rezultatima mjerenja za drugi kvartal ove godine, konstatovati da su svi parametri kvaliteta vazduha u granicama dozvoljenih odstupanja. Rezultati mjerenje su pod stalnim nadzorom Inspekcije za ekologiju i ostalih nadležnih državnih organa i shodno njihovim instrukcijama se preduzimaju sve potrebne dodatne korektivne i preventivne aktivnosti”, istakli su.

Zaštitna oprema radnika u skladu sa standardima

Odgovarajući na pitanje o zaštitnoj opremi koju radnici koriste radnici iz OD Luka Bar odgovaraju da je ona usklađena sa preporukama iz Akta o procjeni rizika i rezultatima mjerenja uslova radne sredine, "u svim slučajevima gdje je to neophodno – kao što je to slučaj pri pretovaru koncentrata bakra", dobrom praksom iz evropskih luka i ostalim tehnićkim i drugim standardima.

"Zahvaljujući borjnim preventivnim i korektivnim mjerama koje su sprovedene, uz značajna finansijska ulaganja “Luka Bar” AD, i punu koordinaciju sa poslovnim partnerima koji korišćenjem lučkih kapaciteta vrše uvoz/izvoz značajnih količina tereta, može se, na osnovu Izvještaja o rezultatima mjerenja za drugi kvartal ove godine, konstatovati da su svi parametri kvaliteta vazduha u granicama dozvoljenih odstupanja. Rezultati mjerenje su pod stalnim nadzorom Inspekcije za ekologiju i ostalih nadležnih državnih organa i shodno njihovim instrukcijama se preduzimaju sve potrebne dodatne korektivne i preventivne aktivnosti", poručili su iz Odbora direktora.

Ističu da su od preuzimanja funkcije pružili podršku menadžmentu u cilju minimizacije rizika od zagađenja na području luke, kroz nekoliko konkretnih koraka, a da su im prioritet zdravlje i dobrobit, kako zaposlenih u Luci Bar, tako i građana Bara, zbog čega su posvećeni unapređenju ekoloških standarda i održivog poslovanja.

"Želimo nagasiti da ovu jako važnu i ozbiljnu temu nećemo koristiti u dnevno-političke svrhe, što očekujemo i od svih ostalih zainteresovanih subjekata, bez obzira na razne poruke i interpretacije koje su se mogle čuti u prethodnim danima. Ostajemo posvećeni stvaranju što bolje poslovne klime, ali ne na uštrb narušavanja životne sredine, ili zdravlja bilo kog pojedinca", rekli su iz Odbora direktora na čijem čelu je Dušan Masoničić.