Trgovci ljudima kriminalne aktivnosti sprovode na sve nehumaniji i brutalniji način

Operativni tim za borbu protiv trgovine ljudima, nedozvoljenog prelaza državnih granica i krijumčarenja ljudi organizovao sastanak sa rukovodiocima državnih tužilaštava koja su nadležna za područja graničnih prelaza i predstavnikom institucije Ombudsmana

1941 pregleda0 komentar(a)
Foto: Vrhovno državno tužilaštvo

Trgovci ljudima svoje kriminalne aktivnosti sprovode na sve nehumaniji i brutalniji način, sa teškim posljedicama po žrtve, konstatovao je Operativni tim za borbu protiv trgovine ljudima, nedozvoljenog prelaza državnih granica i krijumčarenja ljudi.

Operativni tim je organizovao sastanak sa rukovodiocima državnih tužilaštava koja su nadležna za područja graničnih prelaza i predstavnikom institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Tokom sastanka koji je organizovan povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, analizirani su rezultati postignuti od početka godine.

Članovi Operativnog tima saglasni su da je u borbi protiv te kriminalne aktivnosti zapažen značajan napredak.

"Rezultati su ostvareni uprkos brojnim izazovima savremenog društva, poput migracija stanovništva, koje su u velikoj mjeri uticale na porast broja žrtava trgovine ljudima. Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima prilika je da se ukaže na značaj međuistitucionalne, kao i međunarodne saradnje, jer upravo partnerstva doprinose da se ostvare konkretni rezultati, posebno kada je riječ o identifikovanju i zaštiti žrtava, kao i otkrivanju trgovaca ljudima", saopštio je Operativni tim.

Rekli su da će, prepoznajući probleme u praksi, nastaviti da posvećenim radom doprinose da se konstatovani izazovi prevaziđu i da borba protiv trgovine ljudima bude još efikasnija.

"U ostvarivanju tog cilja značajnu ulogu ima upravo multisektorski pristup i saradnja sa institucijama na lokalnom nivou", kazali su.