Joković sa predstavnicima Svjetske banke: Nastavljen progres u okviru MIDAS 2 projekta

U ime Svjetske banke, na sastanku su bili službenik za operacije iz Kancelarije SB u Crnoj Gori, Denis Mesihović i vođa radnog tima SB za MIDAS 2 projekat, Teklu Tesfaje

2183 pregleda2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MPŠV

Svjetska banka (SB) će odobriti produženje trajanja MIDAS 2 projekta za 18 mjeseci, saopšteno je na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimira Jokovića i predstavnika te finansijske međunarodne institucije.

Joković se sastao danas sa predstavnicima Svjetske banke, u okviru redovne misije za praćenje realizacije MIDAS 2 projekta, kao i pripreme novog projekta u okviru novog petogodišnjeg okvira za saradnju sa SB.

U ime Svjetske banke, na sastanku su bili službenik za operacije iz Kancelarije SB u Crnoj Gori, Denis Mesihović i vođa radnog tima SB za MIDAS 2 projekat, Teklu Tesfaje.

"Drago mi je da ste se tokom prethodne dvije sedmice uvjerili da smo nastavili sa progresom koji smo zajednički potvrdili tokom prethodne misije u junu", kazao je Joković.

Na sastanku je usaglašeno da će Svjetska banka odobriti produženje trajanja MIDAS 2 projekta za 18 mjeseci što će omogućiti da započeti građevinski radovi na Nacionalnoj referentnoj fitosanitarnoj laboratoriji, kao i izgradnja dvije kuće poljoprivrede u Beranama i Pljevljima, budu kvalitetno realizovani.

Načelno je usaglašen okvir novog projekta, koji će osim izgradnje ribarske luke i postrojenja za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla, podržati uspostavljanje još dvije regionalne kancelarije Direktorata za plaćanja u Nikšiću i Baru čime bi bio zaokružen sistem regionalnih kancelarija buduće Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Okviran iznos novog projekta procijenjen je na 33 miliona eura, dok bi trajanje projekta bilo pet godina.

“Usaglašeno je da će se sama izgradnja postrojenja za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla finansirati u okviru novog projekta, dok će se u okviru MIDAS 2 projekta pripremiti sva potrebna projektna dokumentacija, kako za izgradnju ovog postrojenja, tako i za izgradnju ribarske luke na Rtu Đeran”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici SB rekli su da su zadovoljni i napretkom realizacije MIDAS 2 projekta kao i ukupnom saradnjom sa Ministarstvom poljoprivrede, što je i potvrđeno novim petogodišnjim okvirom za saradnju sa Svjetskom bankom u kojem projekti ovog Ministarstva zauzimaju značajan udio.