Obradović: Isticanje simbola koji se vezuju za drugu državu urušava ugled institucija

"Nedugo nakon što je postao predsjednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić, je u svoj kabinet unio srpsku trobojku. Prije neki dan je javnost mogla vidjeti i da je nedavno izabrani potpredsjednik Skupštine, Nikolla Camaj, u svom kabinetu postavio albansku zastavu"

5955 pregleda9 komentar(a)
Obradović, Foto: CGO

Isticanje simbola koji se vezuju za drugu državu na način koji zakon zabranjuje urušava i ugled institucija u kojima ti zvaničnici rade jer se one tako privatizuju, a time se izražava i nepoštovanje u odnosu na integritet i suverenitet države Crne Gore, saopštio je saradnik na programima Centra za građansko obrazovanje (CGO) Nikola Obradović.

Kazao je da CGO naglašava značaj poštovanja Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola od strane svih donosilaca, "imajući u vidu koliko kršenja ovog Zakona mogu doprinijeti trajućoj polarizaciji u našem društvu".

"Nedugo nakon što je postao predsjednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić, je u svoj kabinet unio srpsku trobojku. Prije neki dan je javnost mogla vidjeti i da je nedavno izabrani potpredsjednik Skupštine, Nikolla Camaj, u svom kabinetu postavio albansku zastavu. CGO podsjeća da član 10 Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola propisuje zabranu upotrebe nacionalnih simbola, između ostalog, na zgradi i u prostorijama Skupštine (osim u prostorijama koje su namijenjene poslaničkim klubovima). Znači, u oba slučaja radi se o kabinetima koje koriste kao najviši državni funkcioneri, odnosno o kršenju jasne i imperativne zakonske norme", rekao je Obradović.

Naveo je da CGO ističe da dinamici procesa izgradnje razvijene političke kulture najviše doprinose ili taj proces opstruiraju donosioci odluka.

"Najmanje očekivanje od njih je da znaju i poštuju pravne propise koji je usvojila Skupština Crne Gore. Ukoliko predsjednik i potpredsjednik Skupštine gaze ove norme kako bi promovisali svoje etničke simbole koji nijesu dio državnih simbola, što se može očekivati od drugih građana? Na koji će način oni štititi državne interese Crne Gore", dodao je Obradović.

"U ovom kontekstu, CGO poziva Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, odnosno nadležni organ državne uprave za poslove ljudskih i manjinskih prava, da obezbijedi sprovođenje ovog Zakona i sankcionisanje onih koji ga ne poštuju", zaključio je.