Suljević: Rezultati popisa stanovništva nalažu reviziju postojećih strategija

Sulević je ukazao da je broj stanovnika u sjevernom regionu smanjen 14,2 odsto, čime se, kako je naveo, nastavlja višedecenijski trend migracije, kako ka ostalim regionima, tako i inostranstvu

5175 pregleda2 komentar(a)
Ernad Suljević, Foto: Ministarstvo regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama

Rezultati popisa stanovništva nalažu reviziju postojećih strategija, kako bi se pružila adekvatnije planske smjernica za prevazilaženje problema depopulacije, ocijenio je ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama, Ernad Suljević.

Suljević je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, istakao ozbiljnost situacije koja se odražava na demografske trendove u Crnoj Gori, posebno u sjevernom regionu.

Prema podacima popisa, gotovo sve opštine u sjevernom regionu bilježe značajan pad broja stanovnika, osim Rožaja.

Sulević je ukazao da je broj stanovnika u sjevernom regionu smanjen 14,2 odsto, čime se, kako je naveo, nastavlja višedecenijski trend migracije, kako ka ostalim regionima, tako i inostranstvu.

Prema njegovim riječima, ta situacija predstavlja ozbiljan izazov za regionalni razvoj i stabilnost lokalnih zajednica.

Suljević je dodao da je analiza učinka politike regionalnog razvoja do 2020. godine, pokazala da do sada preduzete mjere nijesu uspjele da efikasno riješe problem depopulacije sjevernog regiona.

„Imajući to u vidu Ministarstvo će dodatno analizirati važeću Strategiju regionalnog razvoja, sa ciljem izrade izmjena i dopuna koje će biti sprovedene početkom naredne godine“, najavio je Suljević.

Te promjene, kako se dodaje, biće usmjerene na pružanje adekvatnijih planskih smjernica za prevazilaženje problema depopulacije.

„Naš fokus biće na teritorijalnom razvoju, sa posebnim akcentom na manje razvijene lokalne samouprave koje se nalaze u sjevernom regionu. Analiziraćemo potencijale razvoja svih lokalnih samouprava i pripremiti smjernice za njihovu bolju valorizaciju“, rekao je Suljević.

On je poručio da će Ministarstvo revidirati i dosadašnja ulaganja u skladu sa politikom regionalnog razvoja, koja su do sada bila više usmjerena na održivi i pametan rast, dok je inkluzivan rast iznosio manje od deset odsto.

Ministarstvo će, kako je dodao, raditi na poboljšanju alokacije sredstava uz intenzivnu saradnju sa lokalnim samoupravama.

Suljević je kazao da će smanjenje broja stanovnika u sjevernom regionu neizbježno uticati na stepen razvijenosti ovih opština.

„Očekuje se da će obračun razvijenosti, koji će resor sprovesti sljedeće godine u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju, pomoći Vladi da usmjeri pažnju na podršku manje razvijenim lokalnim samoupravama“, navpdi se u saopštenju.

To će, kako se dodaje, biti jedan od glavnih zadataka Ministarstva u budućem periodu.

„Odgovornost svih nas jeste da radimo na poboljšanju uslova života u ovim zajednicama i da obezbijedimo održiv razvoj za sve građane Crne Gore“, istakao je Suljević.