Dodik: RS je dugo slušala evropske bajke, u EU nisu postali svjesni da postoje i neke druge mogućnosti

"Ukazana nam je velika čast da možemo da se pojavimo na Samitu BRIKS-a u Kazanju", u Rusiji, gdje se samit te grupe održava iduće nedjelje, rekao je Dodik

3673 pregleda11 komentar(a)
Dodik, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Predsjednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik danas je izjavio da RS u BRIKS-u "vidi svoju priliku" jer je to "veoma moćna organizacija koja raste i predstavlja budućnost".

"Ukazana nam je velika čast da možemo da se pojavimo na Samitu BRIKS-a u Kazanju", u Rusiji, gdje se samit te grupe održava iduće nedjelje, rekao je Dodik.

U intervjuu za novinsku agenciju Srna je ocijenio da "to govori o prirodi naših odnosa sa Rusijom i prijateljstvu koje pokazuje predsjednik Vladimir Putin".

"Želimo da budemo tamo gdje se priča o rastu, razvoju i novim mogućnostima saradnje", rekao je on.

Govoreći o 16. samitu lidera BRIKS-a koji počinje 22. oktobra u Kazanju, kojem će prisustvovati, Dodik je rekao da je RS dugo slušala "evropske bajke" i da u EU "nisu postali svjesni da postoje i neke druge mogućnosti".

"Mi nećemo zatvoriti vrata za saradnju, otvoreni smo za sve one koji vide potencijal u RS, mogućnost za saradnju i želju da se ona unaprjeđuje", najavio je on.

Dodik smatra da će brzo doći dan kada će sve veći broj članica EU govoriti o važnosti saradnje s Rusijom.

"Sada postoje neki pritisci, pa čak i prijetnje, uslovljavanja, ali izbori u Americi će pokazati koliko je Evropa naivno pratila sva njihova uslovljavanja i kako se neke politike mijenjaju", dodao je on ističući da će RS nastaviti politiku neutralnosti.

Komentarišući izjavu bivšeg zvaničnika OHR-a, njemačkog politikologa Aleksandera Roterta, da su intervencijom državnog sekretara SAD Entonija Blinkena na Kosovu i dolaskom direktora CIA-e Vilijama Bernsa u BiH, kako kaže, vjerovatno spriječeni ratovi, Dodik je naveo da svaki put kad pročita tekst "nekog bjelosvjetskog hohštaplera o navodnom ratu u BiH, zna da Amerikanci, Britanci i Njemci opet planiraju da naprave neki novi haos".

"Oni to nikada nisu prestali raditi. Živimo godinama taj njihov haos zvani BiH… Ovdje niko neće ratovati, niti ima razloga za to. Svako ima svoje i svako je na svome, i to Dejton garantuje", istakao je predsjednik RS.

Po njegovim riječima, bilo kakva priča o unitarizaciji je apsolutno neprihvatljiva i nemoguća, i vodi do tačke kada se BiH i formalno dijeli na tri dijela i svako ide svojim putem.

Ocijenio je da se tu ne rado ni o kakvoj secesiji, već o "razlazu BiH kao zajednice dvije države koje ne žele da budu zajedno".