Rusija predala Ukrajini tijela 501 vojnika

Većina tih vojnika je poginula u akciji u Donjeckoj oblasti Ukrajine, uglavnom oko grada Avdijevke koji su ruske snage zauzele u februaru poslije duge i teške bitke, saopštio je ukrajinski Koordinacioni štab za tretman ratnih zarobljenika

5124 pregleda6 komentar(a)
Ukrajinski vojnici na vježbi u Donjeckom regionu, Foto: Reuters

Rusija je danas predala Ukrajini tijela 501 vojnika, saopštile su ukrajinske vlasti, što je najveća repatrijacija poginulih u ratu od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Većina tih vojnika je poginula u akciji u Donjeckoj oblasti Ukrajine, uglavnom oko grada Avdijevke koji su ruske snage zauzele u februaru poslije duge i teške bitke, saopštio je ukrajinski Koordinacioni štab za tretman ratnih zarobljenika.

Agencije za sprovođenje zakona i forenzičari će identifikovati tijela koja će potom biti predate porodicama, navodi se u saopštenju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ove nedjelje objelodanio djelove svog "plana pobjede" čiji je cilj da primora Rusiju da prekine rat pregovorima.

Taj predlog razmatraju zapadni partneri Ukrajine, čija je pomoć od vitalnog značaja za Kijev, a ključni element bi bio zvaničan poziv u NATO.

Američki predsjednik Džozef Bajden je danas u Berlinu rekao da zapadni saveznici Ukrajine moraju da nastave da podržavaju Kijev.

Zelenski je rekao da Rusija dobija pomoć Kine, Irana i Sjeverne Koreje.