SAD: Federalna sutkinja naredila republikanskom sekretaru Alabame da vrati na birački spisak više od 3.000 ljudi

Sutkinja Ana Manasko, koju je na funkciju imenovao bivši republikanski predsjednik SAD Donald Tramp sada ponovo kandidat za šefa države, prihvatila je argument administracije demokratskog predsjednika SAD Džozefa Bajdena da je trenutak brisanja bio previše blizu izbora, zakazanih za 5. novembar

6550 pregleda0 komentar(a)
Alen, Foto: Screenshot/Youtube

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izvojevalo je važnu pobjedu u Alabami time što je federalna sutkinja naredila republikanskom državnom sekretaru te američke savezne države da vrati na birački spisak više od 3.000 birača koje je njegova administracija izbrisala, javlja danas Si-En-En (CNN).

Sutkinja Ana Manasko, koju je na funkciju imenovao bivši republikanski predsjednik SAD Donald Tramp sada ponovo kandidat za šefa države, prihvatila je argument administracije demokratskog predsjednika SAD Džozefa Bajdena da je trenutak brisanja bio previše blizu izbora, zakazanih za 5. novembar.

Manasko je u odluci napisala da "federalni zakon decenijama stavlja pred savezne države jasan rok do kojeg mogu vršiti sistematska čišćenja biračkih spiskova od lica koja se ne kvalifikuju da budu birači - ne kasnije od 90 dana prije saveznih izbora."

"Ove godine", dodala je Masanko, "državni sekretar Alabame Ves Alen probio je ovaj rok jer je najavio da početak programa čišćanja počinje 84 dana pred opšte izbore iz 2024. godine".

Prema njenim navodima, Ves Alen je čak "priznao" da njegov program čišćenja obuhvata hiljade državljana SAD", uz mnogo manje nedržavljana koji nemaju pravo glasa, i da je sve te osobe prijavio državnom tužiocu Alabame radi istrage.

Osim za ministarstvo pravde SAD, odluka federalnog sudije je i velika pobjeda za nekolicinu glasača koji su prošlog mjeseca tužili Alena, tvrdeći da je nezakonito sa biračkog spiska u Alabami izbrisao 3.251 ime.

Alen je program brisanja oglasio 13. avgusta, iako je priznao mogućnost da je neko sa spiska nedržavljana u međuvremenu postao naturalizovani građanin SAD i time dobio pravo glasa.

Republikanci i dalje pokušavaju da od glasanja nedržavljana naprave krupno političko pitanje uoči predsjedničkih izbora, iako je nedržavljanima zakonom zbranjeno da na njima učestvuju, a republikanski i demokratski istraživači izbornih pojava kažu da je njihovo učešće - izuzetno rijetka pojava.

Advokat koji je zastupao glasače-tužioce saopštio je da je odluka, koja formalno donijeta u srijedu, "pobjeda za glasače i sve Alabamce koji vrednuju poštene i slobodne izbore".